За моловете

Бе то ясно, че са удобни. Работят до късно, всичко ти е накуп, вътре не ти духа, вали или пече. Пък и някои са с кино, други – с боулинг, всички – с фаст фууд кътове с летящи табли и миризми на тежко пържено в палмово масло.

Убуу, ма що са им толкова тъпи имената? Плод на чий творчески запек са те? То че кръщаването на каквото и да било си е цяла нАука, ама тея сякаш въобще не са се стараели да измислят нещо.

Mall of Sofia, известен повече като молът на Стамболийски. (Знаете го оня случай, дето попитали ученик какво е малкото име на Стамболийски и той отговорил: „Булевард.“ Та що човекът да си няма и мол?)

Година и нещо живях точно до тоя мол, но още ми трябват няколко секунди, докато зацепя той ли така се казваше, или оня на Хемус, който пък носи съскащо-цъкащото и оплитащо езика име City Center Sofia.

Още по-объркващо е с кината им. Неизменен е въпросът „Кое кино в кой мол беше?“ при всеки преглед на програмата.

Мой колега с гордост един ден ми обясни как е успял да ги различи.

– Виж ся, нали Сити Център София е на Хемус? – започва той.
– Ъъъ, май че да. Да, точно така се казва.
– Така. Те нали кината са Cinema City и Cineplex?
– Ахъм…
– Та това city ти е жокер…
– Аааа, разбрах! – плеснах с ръце, – Синема сити е в Сити Центъра?
– Не, – изля той кофата студена вода отгоре ми, – по това ще запомниш, че Синема сити е в другия мол, не в Сити Центъра.
– *%&#@%#?!

На Sky City Center кръстникът явно е същият или поне също е фен на сътата и цътата. Хората от квартала го наричат селския мол – за по-лесно.

Другият на района чисто нов селски мол Serdika Center – този жълто-зелен тиранозавър, този величествен Титаник на суша… що не го кръстиха Ситняково, както вече го наричат хората? Защо Сердика? Че район Сердика обхваща съвсееем съвсем други квартали. Отделно, че вече има Бизнес център Сердика (който също не се намира в район Сердика, ами е в трета част на града, но кой ти гледа).

The Mall пък си е откровен израз на отчаяние.

Гледам, че и по другите места положението с малки изключения е същото.

Имам чувството, че при кръщаването на моловете са сложили всички популярни ключови думи в една купа, разбъркали и квото извадят – такова. Затова предлагам просто следващия мол да го кръстят Sofia Bulgaria City Mall Plaza OutletShopping Center.

8 Responses

 1. Евгени

  Бре, оня ден пуснаха първа серия на „Стъклен дом“ и ти веднага написа пост за молове. Телевизор не гледаш, ама поддържаш ниво на актуалност, може би подсъзнателно!

  (много с-та и ц-та има, щото вътре вие съскате, а ние цъкаме измъчено и мечтаем за студена бира :-P)

 2. Ани

  И мен отдавна ме измъчва това малоумие… а Скай Сити Сентърот где го пропусна? :-)))

 3. An

  @ Евгени – Извъобще не знам за какъв стъклен дом ми говориш. Разкажи повече – там за молове ли разправят?

  @ Ани – Как бе, споменат е по-горе. :) Селският мол си е важен – има два итажа боулинг.

 4. Евгени

  „Стъклен дом“ е нов, дългоочакван, широко рекламиран, драматичен, с криминални елементи, лачен, епохален български сериал, какъвто досега не е имало. Тръгна в неделя. „Стъкленият дом“ е молът на „Стамболийски“ и там се преплитат много човешки съдби (но не е сапунка!)… В първа серия застреляха Стефан Данаилов (шефа на мола) със снайпер.

  Затова ти казвам, че си екстрасенс, това сега е на мода.

 5. batpep

  аз от молове не разбирам, щото ме дразнят и уморяват, ама от кинце – оо, да!

  доскоро първенството държеше „арена“-та в „св. троица“, големите салони. главно щото там и ресторант „виктория“ е налице. добра храна, добро кино за много пари? защо не?!

  обаче за 3Д – Салонът е „аймакс“-о!
  нема хър, нема мър. нищо че вони на пърженяк и глетави сандювчета във фоайето.

  а молът на стамболийски е построен върху езеро. едно време там имаше цигански катуни, после тато ги прокуди и построи зона б-5, а точно върху езерото имаше некаква сграда, която непрекъснато се наводняваше и потъваше, та не я използваха. там цомбехме момите и се учихме да пушим. след много години софиянски излъга едни да го купят тоя парцел, подземното езеро беше бонус, та не знам как не го застреляха после, хем и подкуп май беше взел… та такива ми ти работи.

  та, викаш, там застреляли ламбо? със снайпер?

  странно, не съм чул :)

 6. nousha

  Аз пък от няколко дни се ядосвам на още по-голямата ограниченост да си в България, да си направиш мол (айде да речем, че сме прежалили тая дума) и да го рекламираш с тъпи игри на думи на английски! За съжаление не мога да си спомня нито един „слоган“, обаче почиват на играта с mall и all. „Сто лица на модата“ – тва май беше на Сердиката – е къде-къде по-идейно, колкото и да е плитко и елементарно, ама поне е на български :(

 7. Виктор

  Важното е, че целокупната представителна извадка на нацията най обича да улезне в официалния анцуг, да лъсне гоуфа/пасата/калибрата на ОМВто (че по-евтино) и да отиде на мол да се повози по ескалатора и да види свет. После на връщане евентуално може да си окачи на гоуфа/пасата/калибрата балонче от макдонАлдс да завиждат съседите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.