Добро

posted in: гневно, обично | 4

Ако някой ти сготви вечеря, купи/изработи/опакова подарък без повод, вложи усилия, време и мисъл да ти помогне, да направи добро… Не е задължително да иска нещо в замяна, да спечели внимание, да очаква благодарности, медали и признания от обществото, да компенсира липси в детството, да търси одобрение от родителите си, да страда от липса на секс, да има време в повече, пари в повече, да му е скучно, да му се готви, купува, изработва и опакова… Може просто да е добър човек. Може личната му изгода и единствена награда е да види как се усмихваш. Нарича се грижа и любов. И е хубаво.

Снощи се запознах с едно момиче на 17 години. Удивително дете, което влага неприсъщи за годините си време и внимание, за да промени света към по-добро. Докато разговаряхме и слушах за нейните сблъсъци с неотзивчиви и лакоми директори на домове, с всякакви оскъдни душици, които правят всичко възможно да я отчаят, да смажат ентусиазма й, да обезсмислят усилията й… се сетих за едно стихче на Валери Петров, „Хождение по буквите“:

… защото ся всякой гневи, като гледа
колко пречки ся сторят пред всяка победа.
– Грях, грях е! – но ще му ся на человека
това да не трае от века до века.

Радвам се, че има такива като нея. И съжалявам другите, които вечно подозират лична изгода или търсят някакво психично отклонение у онези, които се опитват да направят добро.

Тя се казва Валентина и е реалният инициатор на Благотворителния пролетен базар в подкрепа на центъра от семеен тип „Малката къща“. Къщата се издържа само от дарения, двуетажна е, намира се в кв. Княжево, в нея 8 жени се грижат за 8 бебета и им създават домашни условия, в които да чакат бъдещите си осиновители.

На базара можете да си купите или наддавате за ръчноизработени изделия и интересни услуги, дарени от различни хора.

Всички събрани средства ще отидат за къщата, но не като пари или продукти, от които да се възползват евентуални безскрупулни посредници, а директно за заплащане на месечните комунални разходи, за което Валя строго ще следи.

Благотворителният пролетен базар ще се състои на 19 май, събота, от 12 до 19,30 ч в София, в градината на The Bookies на ул. Доспат 37. Символичният вход от 2 лв ще покрие кетъринга и евентуално ще спре недобросъвестни хора, чието хоби е да ходят по открити партита, за да се нахранят и напият.

Елате, ще си тръгнете с някоя уникална вещ, възможност да научите нещо ново и чувство, че сте направили добро.

4 Responses

  1. Валентина

    Хехе, трогната съм :) Мерси за милите думи, наистина си като глътка свеж въздух измежду всичкия песимизъм около мен, особено тази седмица :))
    Надявам се, че познанството ни няма да остане само покрай базара!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.