Една виетнамка на колело в София

Изкарах колелото. Тунинговах го с кошница за пазар (да съм и аз като италианските баби), кошница за бутилка и огледалце за задно виждане. Всичко това в съчетание със секси клин и бяло шалче, което се развява от вятъра… Карат ме каска да си сложа – добре, ако си намеря бяла секси каска…

Едва втори ден истински велосипедист в София (минимум по 5 часа на колело из града) и вече съм завършена бясна активистка, готова да подеме инициатива за:
– Викане на паяка за всяка паркирала на тротоара кола. Като цяло не смятам, че мястото на велосипедистите е на тротоара, но понякога просто се налага, ако държиш да оцелееш до края на деня. И все пак аз избягвам да се качвам на тротоара с колелото, освен ако не го бутам;
– Създаване на повече велоалеи. Които да не са като тези при търсене на „велоалея“ в Гугъл изображения;
– Запълване на дупките и изравняване на канавките тъкмо най-вдясно от дясната лента. Избягването им е свързано с дебнене и надбягване с префучаващите коли;
– Превъзпитаване на шофьорите, които те имат за нещо по-нисшо дори от пешеходеца, защото сякаш не те виждат. Изобщо.
– Превъзпитаване на пешеходците. Абе, хора! Тези две симпатични бели/жълти/каквато-там-боя-намерили ленти отстрани на пешеходната ви алея не са за красота, нито имитират изкуствена рекичка, а представляват велоалея – една от съвсем малкото в този град. Ако обичате, не ходете по нея! Някаква мома дори се възмути „колко са нахални тези велосипедисти“, а една баба се беше навела да бере нещо си тъкмо след завойчето на наклонената велоалея на Канала при Строителния техникум, та за малко щях да й се кача на гърба и да й го счупя;

Споделих възмущението си пред Анчето, която е активен велосипедист и отскоро майка, и тя снизходително ми се усмихна: „Пожелавам ти, жива и здрава да си, да ти се наложи да буташ количка по същите тези улици!“

Аз затова смятам по други улици да бутам количка. Живот и здраве!

Но… стига съм хленчила и хейтила! Карането на колело наистина е приятно най-вече по парковете и градинките по това време на годината. Ако имате възможност – практикувайте го!

(И благодаря на онези скептици, които измърмориха „Е, дано го караш наистина!“. Знам, че съм заслужила вашия скептицизъм, но ще ви разочаровам това лято. :))

7 Responses

 1. Николай Цветков

  А снимка на Ани със секси клина, бялото шалче и без секси бялата каска няма ли да има? :D

 2. nixonixo

  Хахах, браво, само за два дена си събрала почти пълния набор от вело-впечатления. :)

 3. nousha

  Аз бая се чудя дали да карам моето. Не се чудех допреди да ремонтират улиците в Младост 4 и да им направят велоалеи. Но след като това велико събитие се случи, докато вървя по тротоара като пешеходец, си мисля само как велоалеята заема 2/3 (и изобщо не преувеличавам) от новичкия гладко асфалтиран тротоар, който обаче никак не е широк и реално в частта за не-велосипедисти едва върви един човек, какво остава за двама, ако си говорят, или за майка с количка. Струва ми се абсолютно безумно глупаво направено и ме хваща яд. Но си знам, че след като пешеходецът просто няма избор, освен да навлиза в така очертаната велоалея, аз като си карам и го връхлетя, просто зорлем си образуваме нерви. Затова подтичвам по бордюрчето и наум редя поздрави към общината.

 4. Росен

  Качи се през някой ясен ден на Алеко и погледни надолу към София. Ще видиш съвсем ясно още една причина карането на колело в София да е упражнение, което е повече вредно отколкото полезно.
  Пиша това като човек който е навъртял много години и километри с колело, в и извън градовете. В някой по-малък, чист, и спокоен български град бих карал колело отново, в Германия или друга бяла страна също, но в София – не.

 5. An

  @Росен
  Като не съм карала колата този ден, а вместо това съм извадила колелото… и като направят така поне още 10 мои познати… и още 10 техни познати… Може би с това ще спомогнем да се „избистри“ гледката от Алеко към София.
  И може би така евентуално… да увеличим броя на велоалеите…
  Щом предлагането е кът, да подтикнем търсенето – златното правило на пазарната икономика… :)
  Дори да е романтична тази моя представа за нещата, повярвай ми, НЕ ЗНАЕШ какво е замърсен въздух, докато не стъпиш в Азия… :)

 6. Росен

  @An
  Аз съм турист и по-скоро знам чудесно какво е чист въздух ;-) Този в София определено не е такъв, ето и потвърждение:
  http://www.mediapool.bg/столичани-дишат-най-мръсния-въздух-в-европа-news193043.html
  А идеята да даваме пример и да станем мнозинство колоездачите не искам да го коментирам, това е политическа тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.