Zing Boom!

Последният път, когато четох книжка в трамвай/автобус, беше сигурно преди… не знам, повече от 6-7 години. Тази сутрин не усетих 30-те минути път към работата в този раздрънкан автобус 9тм. Книжката започваше интересно.

През цялото време, не знам защо (май я сънувах тази песен) в главата ми звучеше It’s Oh So Quiet на Бьорк. Още по-избухващият оригинал е на Betty Hutton и е познат също като Blow A Fuse.

В търсенето на песента пък се натъкнах на една усмивка от улица Сезам. :)

А оня ден ми подариха плочи! Засега мога само да си ги въртя на пръстчето и да тананикам песните в тях… :) Но скоро, много скоро… ще лежа на мекичко с някоя книжка и ще слушам неравномерното пращене на грамофона. Примерно в неделя. Следобед. Дано вали.

Впрочем, събирам съвети за грамофон. От къде, какъв и прочие… Дайте акъл!

12 Responses

 1. Комитата

  Ха, ти съседка ли си ми. И аз чета по 30 мин в 9тм от крайна спирка (Хладилника) до крайна спирка (Попа).

 2. yovko

  И аз бях на тази old school вълна преди време… Трудна работа е това с грамофоните вече – има два вида със силно ограничено предлагане – т.нар. ширпотребни (като тези в electron.bg) и другите за изгубили си ума меломани… И почти няма предлагане в златната среда между двете крайности – след дълго ровене се бях спрял на грамофоните Debut на http://www.project-audio.com (ориентировъчни цени: http://www.echo-bg.com/prices.html) или Marantz (http://www.topavdesign.bg/bg/turntables). Като избираш имай наум, че ако грамофона няма вграден pre-amp (предусилвател) то се очаква да имаш грамофонен такъв в усилвателя (ресийвъра). Повечето в ширпотребния клас имат и можеш да ги пуснеш през който и да е вход на усилвателя. По-претенциозните играчки обаче нямат, та зависи какъв усилвател имаш… или ще купуваш… а за хубавия звук зависи и какви са колоните ;-)

 3. An

  @Victor – Ми… що пък не? :)

  @Shaio – Един такъв ми намериха, ма той съвсем древен, никви изходи няма, работи с пружинка и ухото му е вградено. Аз търся нещо нетолкова ново и модерно, че видях едни, дето са всичко в едно – mp3, CD, радио, USB и SD… Ма все пак и не ми трябва нещо с антична стойност от преди 80-те.

  @architectofmind – Гледах ги, там са нови. Аз си мислех за нещо втора ръка. Или поне с такава цена. :)

  @ Комитата – Аз съм по същия маршрут, но в обратната посока. Вероятно се засичаме някъде на 15-тата минута… при Хемус? :D

  @yovko – Бе ще си задам тъпия въпрос – ето този грамофон например – http://www.tectrade.bg/?l=bg&pid=137&p=1&ipp=8, всичко ли си има? Тоест трябва ли нещо допълнително да му се взима? Колонките могат да се използват и за друго, примерно ДВД устройство, нали? Аз избягвам да бъда маниак претенциозен (по така зададените въпроси става ясно, че съм тотално неграмотна), стаята, в която ще се слушат плочите, не е голяма, пък и с тези тънки стени – не си е работа да се думка до дупка.

 4. yovko

  Ами това е системка с грамофон – всичко следва да си има. Дали колонките стават и за друго зависи от импеданса им и какво точно е другото. Но със сигурност този комплект трябва да може да възпроизвежда някакъв звук. Друг е въпроса какъв е той – имайки предвид цената :-)

 5. Данчо Стълбицата

  То виетнамчето всеки ден с импеданс закусва, ша знайш ;)

 6. An

  Слушам втората плоча през живота си. Бийтълс. Първата беше ФСБ.

  Като за начинаещ и за парите си грамофонът е ВЕЛИК! Да живеят Уотсън! :D

  Благодаря на всички за подсказките – и на коментиралите, и на останалите, на които досаждах лично.

  Получих си дозата пращене! ;) Вече съм с една идея по-усмихната! :)

 7. An

  И ще ми подарят оригинална плоча на The Wall!!! АААААААаааааааааааааааа!!!

 8. An

  @Dims – „Мъже без жени“ – сборник разкази на Хемингуей. Беше най-отгоре на кашона с книги. :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.