Змията

posted in: разбъркано | 7

Имам задача да напиша кратка приказка. Не беше задължително да е тази вечер, нито да е свързана по някакъв начин с чудесата по Коледа, но една змия трябваше да е главен герой и то – добър герой.

Сетих се за следната история. Преди няколко години (много, примерно 10) един човек ми я разказа. Дали я беше сънувал или измислил или написал, не си спомням. Но по някакъв начин историята ме е впечатлила повече, отколкото съм си мислела тогава, след като и до ден днешен се сещам за нея.

Знам, че този човек ме чете от време на време, и може би не си спомня, а може и аз да не я разкажа вярно и да я изкривя по свое усмотрение…, но му благодаря. Че го има.

Един човек лежал на любимия си камък насред зелена поляна. Слънцето меко огрявало лицето му и той постепенно се унесъл в сладък сън. Сепнал се от внезапния студен допир по ръката си. Една змия спокойно пълзяла по тялото му и проучвала всяка част от него. Човекът се уплашил, но не посмял да помръдне. Накрая решил, че ако й се довери и заспи отново, тя няма да го ухапе. Така и направил, а когато се събудил, змията била изчезнала.

Всеки сам си намира поуките. :)

Хубави дни!

7 Responses

 1. Aquawoman

  За голямо съжаление в живота става точно обратното – ако се довериш на някого сляпо, обикновено се разочароваш…
  Весела Коледа и много усмивки! :-)

 2. An

  Не да се довериш на някого, а по-скоро на лошотията в себе си. Някои ги наричат демони, други – бесове. Да ги приемеш като част от теб, но и да вярваш, че те няма да те ухапят или отровят. Това е моето тълкувание. :)

 3. Мила

  Чудесна приказка.
  Позволи ми само едно предложение – според мен ще е по-добре без заспиването отново. Собственото несъвършенство трябва да се приеме, но осъзнато. Само така ще има възможност за трансформирането му в нещо добро.

 4. rimfull

  МИЛА е права… приказката трябва да е без заспиването.
  Или ако ще се спи – по добре човекът да има змиефобия или кактро се води там и да си припадне по живо по здраво, пък после да се събуди без змии около себе си.
  Поздравления за историите.

 5. E.

  Първо, защо трябва да е без заспиването – за да кажем, че половината ни живот е неосъзнат и няма много общо с нас? Защо само така има възможност за добро? Не съм съгласен:)
  Второ, сепването и виждането на змията може да са част от съня и да се обърнат посоките. Така че, хайде без ограничения:)

 6. An

  :) Както казах, всеки си вади сам за себе си поуките. Хубава година на всички ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.