От живия живот

posted in: озадачено | 9

В търсене на склададжия за фирмата, през последните няколко седмици прегледах близо 500 автобиографии, а има още 1 седмица да изтече обявата.

Няма как да не ме притесни мисълта, че остарявам, след като вече кандидатстват и родени през 90-те. :)

Още по-притеснително е, че същите твърдят, че имат отлични мениджърски качества и в графа „желани длъжности“ вписват мениджър, началник или управител.

Половината от автобиографиите са написани на шльокавица, а ефектът се усилва, когато са използвали готова бланка на български:

Професионален опит:
prodava4-konsultant
konsultirah i v posledstvie prodavah elektri4eski uredi i drugi ma6ini.

Едно от най-искрените и мили представяния, които съм получавала: Здравейте, казвам се Алекс и съм на 15 г. Търся си каквато и да е работа за лятото.

Няколко подбрани бисера от различни автобиографии:

Трудов стаж:
Нямам официален

Компютърни умения:
С компютрите съм на ТИ :) общо взето!

Интереси:
– Голям меломан съм, колекционирам CD-та на доста групи и изпълнители.
– Не употребявам алкохол, цигари, наркотични и упойващи средства.

Изумяват ме имейлите, които оставят за контакти (няма да ги изписвам докрай):

shibanqk@…

hugh_e_lud@

sme6nik333@

ei_go_gosho@

sasho_gadjeto@

to_be_a_devil@…

GAZETO_1982@…

sexy_lio@…

samo_cska_87@…

gosho_69@

Разбира се, има и vankata_69, mi60_69 и т.н. Явно им е любима поза, но върви ли с такъв имейл да кандидатстваш за работа? Признавам си, дори след като съм одобрила дадена кандидатура, при подобен имейл се отказвам.

А пък снимките, които прикачват? Често човекът е в цял ръст, облякъл костюма от бала и застанал до някоя S-класа. Или се е разплул в някое сепаре на дискотека, пиян и развеселен. Самите снимки ги кръщават от рода на rambooo.jpg или пък, фаворитът ми за всички времена – PAK NA MOTOKARA…ZAVINAGI…jpg :)

Само да вмъкна, че не съм HR (хич не им завиждам). Като ме питат какво работя, отговарям: общ работник, а през тези отпускарски месеци добавям – лепя, цепя, вулканизирам; пълня дупки всякакви, замествам всекиго, в т.ч. и себе си. И въпреки всичко, как да не си обичам работата, като ми предоставя такива забавни моменти, м? :)

9 Responses

 1. Ани

  Най-ценното е, че успяваш да погледнеш на всичко това с усмивка. Дори да я нямаше забавната страна, мисля, че пак щеше да я откриеш. ;-)

 2. Copper

  Имейлите и да не ги публикуваш целите завършват на abv.bg поне едно 80-85%

 3. stas

  Точно в имейлите едва ли има голям проблем. Така или иначе и аз не обичам да разкривам излишни лични данни като пускам CV, така че и аз раполагам с няколко фейк-имейла за целта. Така да се каже – недоверието е взаимно отначало. Възможно е да пропускаш някоя смислена кандидатура така. Никога не съм имал проблем обаче да ми се обадят въз основа на CV-то да говорим, въпреки че последните пъти си говорих с „хора родени през 80-те и 90-те вече реализирани на началнически позиции“. :)). Това е „бъдещето“… явно. Което и на мен ми е леко смешно, но си е вярно.

 4. алекс

  Аааа, да добавя уникален бисер, от една приятелка, която работеше като HR – имейл katil4e@

  А един се беше снимал сам, с телефона, по бански и с усмивка на опитен жиголо. Явно в главата му да си полугол е обезателно, когато кандидатстваш за сервитьор.

  Всъщност, то бяха много, що ли не си ги записвах, докато тя работеше още там…

 5. hmm

  Хмм, ето една скромна извадка от автобиография:
  „Технически уменияи компетенции
  Работа с компютри, със специфично оборудване, машини и др.
  Отлична компютърна грамотност: Excel, internet, e-mail,
  Работа с офис-техника (рестартиране на сървъри и модеми, смяна на LAN карти; ъпгрейд с RAM памет и не само ): принтер, копирна машина, факс, e-mail; поправка на казанче за тоалетна, поправка на ел. контакт, други ежедневни офис проблеми.“

 6. dess

  Държа да отбележа, че някои хора срещаме проблеми и от другата страна на барикадата! Като човек, „роден през 90-те“, ситуациите с кандидатстване за работа минават често през мен, макар и все още да са ми доста неясни. При положение, че не съм работила досега на договор, не мога да впиша в CV нищо като трудов стаж, в същото време не върви да пльосна празна страница и да им обяснявам как аз съм най-добрият кандидат. Така се виждаме принудени да пишем какви ли не глупости в документите си, с цел да изглеждаме авторитетни. При мен до голяма степен са си истина, само са малко по-напудрени :) Признавам, това със шльокавицата не го разбирам. За снимките също се видях в чудо, понеже нали, никой не си прави снимки за кандидатстване за работа. Обикновено слагам една от приятелско събиране, с надеждата потенциалният работодател да не забележи пълния пепелник до мен :)
  Имейл вече трябваше да си създам нов, поради гореупоменатите причини :)
  Гледам да шляпна и по някое изречение от сорта на „Липсата ми на опит се компенсира от мотивацията ми и желанието ми за развитие…“, а всъщност кого лъжем. Аз кандидатствам за работа, от която нищо не разбирам, обаче ще се радвам, ако ме вземат. Те пък търсят някой идиот, който да им върши работата. Пък иначе – всичко строго официално :)

 7. Svetlina

  Първата ми шефка пък ме избра точнопо снимката. Изобщо не ме е срам да го твърдя :) Снимчицата наистина е страхотна – седя на ръба на мивка в студентско общежитие и чета книга. Е, вярно, че първата ми работа беше детегледачка на 11 годишно момиченце и все пак…
  Обаче това с мейлите наистина е глупаво. Тея хора сериозно ли си мислят, че притежаването на поща %69%bg е предимство или пък нещо, с което трябва да се гордеят?
  Понеже напоследък ми се случва да ровя в сайтовете за обяви… ами че не съм видяла нито една биография на кандидат-шофьор, където човекът е облечен на снимката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.