Възмущ

posted in: разбъркано | 0

Чета из Мениджър, единственото медийно издание освен Бакхус, което следя, и попадам на изрази като „PR специалисти“, „HR агенции“ и се чудя, няма ли някакъв начин да се избегне употребата на 2 различни азбучни системи в модерния изказ? Вярно че ВО специалисти (връзки с обществеността) и ЧР агенции (човешки ресурси) звучат нелепо и някак неестествено, защото никой няма да разбере за какво става въпрос, но все пак смесването на латиница и кирилица в едно и също изречение някак не ми седи естетически красиво. Вие как мислите?

* * *

„Няма никой“ е твърде наложен израз, с който да кажеш, че на дадено място няма човек. Но елементарната проверка със заместване с „той“ или „него/го“ показва, че правилното е да кажеш „Няма никоГО“, както е правилно да кажеш „Няма ГО“, а не „Няма ТОЙ“, не ли?

* * *

От къде 5 години съм клиент на Транскарт (винаги съм се чудила защо е с „т“ накрая, при положение, че ако щете и сайтът им се води transcard.bg, както си требе). Доволна съм, защото не се занимавам да следя кога и къде трябва да си платя всички режийни сметки, макар да съществуват всякакви ипей-мипей схеми с тази опция. Предлагали са ми всякакви други кредитни карти, но към момента съм решила, че калъфчето ми за документи твърде се е пренапълнило, затова все съм отказвала.

Вчера, понеже щото нали съм лоялен клиент и си изплащам всички месечни задължения точно на 15-то число, получих по пощата писмо от тях, че ми предоставят златна карта с увеличен кредитен лимит (от 1000 на 2000 лв.). Което си е от прекрасно по-чудесно!

Това, което ме смущава, е практиката на Транскарт да изпраща по обикновената поща това писмо, придружено със самата карта, ПИН и еПИН и анекс към договора, който съм подписала с тях навремето. Единственото условие за активиране на тази карта, както се споменава в писмото, е да изпратя обратно подписан анекс на едикойси адрес.

Ами ако писмото попадне в ръцете на недоброжелател, щото пощальонът го домързял да разпределя писмата по пощенските кутии и сложил цялата купчина на леснодостъпно място, та всички да могат да си ровят, колкото душа им пожелае….? Може някой съсед да подпише вместо мен анекса и да похарчи необезпокоявано 2000 лв, които аз съм задължена да възстановя по-късно. Сравняват ли те подписа с положения на първоначалния договор? Ами ако е касиерът на входа, който има подписа ми в разходната книга, където се разписвам всеки месец? Ползват ли услугите на графолог, който да установи дали подписът е автентичен или не? Не е ли по-редно подписването на анекса да се извърши на място в техен офис, където притежателят на картата да предостави документ за самоличност? Улесняването на клиента не бива да става за сметка на неговата сигурност, не е ли така?

Написах писмо до Изпълнителния директор на Транскарт и се надявам да получа адекватен отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.