В 10 точки: Лондон, част последна

posted in: извървяно | 2

<< Към част 2

7. London is a green city

Това са мини градинки пред къщи и междублокови пространства в Лондон. Просто трогателни, нали? На последната снимка всяка клетчица си имаше номер (явно на съответния апартамент) и собственикът й си засажда каквото му хрумне и се грижи за нея.

Лондон има наистина великолепни паркове, като най-великолепното в тях (след вековните дървета и перфектните алеи) са животинките.

Струва си да се поразходите в поне един парк, например Regent’s Park, където освен да позяпате зеленина и пилци, можете да поседите сред уханните рози на Queen Mary’s Gardens.

8. Преходник за електрическата мрежа

Контактите във Великобритания са с три букси, а напрежението е 240V, така че, ако не искате да останете без телефон и батерии за фотоапарата, е добре да си купите преходник още от България. Аз се усетих чак в самолета и си купих на място – продават ги навсякъде в малките магазинчета за хранителни стоки или туристунгелски боклучки за 4£.

9. Кранчетата за топла и студена вода

Едно от нещата, които няма да проумея и забравя! На доста места мивките са с две отделни кранчета – една за топла и една за студена вода. Като топлата е всъщност вряла, а студената – ледена. Няма смесители. И ми разказаха как в някакъв високотехнологичен институт в тоалетната кранчето било едно, но… разделено на две половини (!). И изненадващата болка от едновременното изгаряне и вледеняване на ръцете ти била извън човешките възприятия. :)

10. Шапките

Страшно им се радвах на елегантно облечените дами с официални шапки, които се возеха в градския транспорт или сновяха из жп гарата. Тъкмо бях решила, че те така си ходят (беше обикновен делничен ден) и един приятел ме успокои, че просто тази седмица била Royal Ascot. :)

Те това беше! Най-дългият ми пътепис в 10 точки (от общо два, де… :)) Надявам се, че ще се върна в този град отново съвсем скоро, а вие – че сте се забавлявали на моя разказ.

Прегръдки и вижте целия албум от пътуването!

2 Responses

 1. Michel

  Страхотно пишеш, ей! :-)

  Прочетох и трите части сега. Keep them goin’, дето се вика!

  Аз съм бил в Лондон преди дооооста време и за кратко. Много ми хареса градът – може би не бих живял там, но бих се върнал някой път пак… Всичко ври и кипи и е интересно и цветно много… Това не е град, а държава. ;)

  P.S. Напрежението е 240V, наистина, но е добре да знаем, че в България на много места напрежението е също почти 240 V – около 230-235 V, ако трябва да съм точен. Кога е станал прехода от 220V към 230-235, не знам, но фактът си е факт. За щастие, повечето електрически уреди, разчетени за ~ 220V, работят добре и при повече от 230. :-)

 2. Юле

  Много се радвам, че попаднах на твоя блог. Ще го следя с удоволствие занапред

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.