Борбата бе безмилостно жестока…

posted in: вкусно | 0

8.9

Най-после се случи. След близо 9 месеца взаимно койепопонай заканване, в събота спретнахме с Кирил това кулинарно състезание. За жури се самоопределиха Марта и Борис, които в последния момент промениха регламента.

95

Първоначалната идея за равен старт с еднакви продукти се разби на пух и прах – не искаха да ядат едни и същи неща, хитреците! Основните продукти се раздадоха чрез лотария и ето какво ми се падна на мен:

94

Кирил изтегли кайма, моркови, синьо сирене (което впоследствие мистериозно изчезна), талиатели (на които се намръщи), гъби и краставици.

Подправките, сметаната и яйцата се брояха за добавки, които се ползваха общо.

90

Борбата, както казах, бе епична… :))

92

Докато аз умувах какво точно да правя с тези пилешки филенца, Кирил вече спретна първото ястие – люти затворени в кръгче чушка кюфтета с ябълки на скара, гарнирани с печена печурка и глазирани в мед моркови, и поднесени върху пълнозърнести питки.

93

Талиателите бяха със синьо сирене и сметана, украсени с 3 цвята чушки и кълнове лук (!).

86.0

А аз до последно не знаех какви ги върша. Подправих филенцата с риган, който не се усещаше, и ги панирах. Станаха сухи, но сосът от сметана и чесън оправи нещата. Сметаната има тази чудодейна сила – е, ivgin да ви каже! ;) За разнообразие направих и солени палачинки с част от филенцата, малко кашкавал и задушени гъби, откраднати тайно от Кирил.

96

87

Дадете ли ми зеле, не се сещам да правя друго, освен салата ном.

88

Кирил заслужи моите признания. Страхотен табиетлия е той, и въобще – майстор! Къде ще се меря аз с неговите пинизи, аз съм аматьор! :)

В крайна сметка журито не излъчи победител – твърди, че не може да прецени от едно състезание… (абе големи хиени, еей! ;))

Но пък (по-добрата) част от журито ни направи най-мързеливото и икономично, и въпреки това чудесно тирамису! Марта още не е патентовала рецептата, така че няма да ви я разкривам!

91

Джейми Оливър е прав – водка с пресни листа от мента и зелен лимон е прекрасна напитка!

97

А виждали ли сте как се декантира айрян? :)

98.0