Рънътъ прави борбътъ

posted in: вкусно | 0

След храната за душата, другата ми страст е готвенето на истинската храна.

Напоследък рядко хвърлям поглед към телевизора, но в неделя попаднах случайно на „Вкуснотиите на Оливър“ по Евроком.

Джейми Оливър е един свеж младеж, който за разлика от повечето водещи на кулинарни предавания не се впуска в подробности за мерки, пропорции, начини на рязане и приготвяне. Всъщност през цялото време той почти не говори за готвенето, а за съвсем отвлечени неща – например как човек от негов екип напускал и къде отивал. Непринудено и без излишни виртуозности той приготви сьомга на фурна, като разкри една хитринка за мариноването й, ползвайки прост найлонов плик. Мимоходом между смесването на една странна салата от сурови тиквички, моркови и лилави цветчета, силно напомнящи на теменужки (!), той спретна един коктейл от зелени лимони, листа от мента и водка, който задължително някой ден ще изпробвам.

Станах му убеден фен. След „Семейство Симпсън“, това ще е другото нещо, което ще следя по телевизията.

Той ме вдъхнови да създам тази рубрика. Малко разнообразие след темите за Виет Нам, макар и не съвсем.

Ще ви представя една виетнамска салата, леко модифицирана от мен. Оригиналът се казва nộm (чете се ном, не пот :)) и има хиляди разновидности като включването на варени свински уши или солено-пушено телешко месо.

1.2

Към стандартната салата от зеле (в оригинал се приготвя от бяла ряпа) и моркови добавяте нарязана на ленти краставица, пържени на тънък омлет и отново нарязани на лентички яйца, счукани на едро пържени фъстъци (за по-ароматно и ексцентрично – бадеми), копър, пресен лук, чесън, сок от изстискан лимон, сусамено олио (може и печени сусамени зрънца), малко захар и сол на вкус. Няма нужда от допълнително зехтин – фъстъците го заместват.

Изпробвано и гарантирано изпива много ракия! :)

Да ви е сладко!

Добавено: Забравих да уточня, че зелето не се намачква, а просто се разбърква с останалите продукти – за хрупкавост и свежест.

Добавено на 06 май 2014 г.: Не била ми бяла ряпа, най ми бил алабаш. :) Ето я и подробната рецепта на салатата. Това горе е по-скоро алабала. :)