Барселонски маршрути: Бункерите на El Carmel

posted in: #barcelovers, извървяно | 0

Започнах тази поредица с идеята да ви отклоня от стандартния туристически маршрут на Барселона, но ето че започнах баш с едната от забележителностите на Гауди, парк Гуел. Смятам обаче това е да е по-скоро изключение, защото някъде в този блог вече споделих, че повече си падам по streetseeing, отколкото по sightseeing.

Да приемем, че освен през парка, вече сте минали през базиликата Sagrada Familia, къщите Batlló и Milà (известна и като La Pedrera), аквариума, стадиона и предългия списък от музеи и галерии, и вече се чудите какво да правите с останалото ви време от почивката. Нещо твърде малко вероятно, защото не мога да си представя на човек му доскучае в Барселона. Някъде все има някакъв фестивал – на квартала, на града, на уличната храна, на виното, на джаза и на какво ли още не. Ето, само през последната седмица имаше едновременно Oktoberfest, Jazz & Food и още един фестивал на барбекюто и рокендрола със звучното име Ribs & Shout.

И все пак, ако сте се оказали кутсузлии и сте случили на някакъв умрял период, ето и едно от моите предложения, което рядко ще намерите в туристическите пътеписи.

* * *

Бившите противовъздушни бункери на Барселона са построени през 1937 г., по време на Гражданската война в Испания. Намират се на върха на хълм Ровира (Turó de la Rovira), над парк Guinardó (карта), и предлагат най-добрата 360-градусова гледка над Барселона.

Най-лесният начин да стигнете до това място е с автобус V17. Хванете го от която и да е спирка по вертикалния маршрут, по който се движи из града, в посока Gran Vista-Pl. de la Mitja Lluna, и слезте на въпросната последна спирка. Оттам тръгнете нагоре по асфалтирания автомобилен път (маршрут) и след десетина минути ще се озовете пред тази великолепна гледка.

Отделно има и линия 119, която се обслужва от малко бусче и е с доста странно разписание и маршрут, но пък ви докарва още по-близо до бункерите (спирка Panorama-Labèrnia).

Най-доброто време да се качите горе е половин-един час преди залез. Слънцето пада зад планината Тибидабо, но хвърля красива и мека светлина над града.

Едно от най-най-любимите ми места в Барселона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.