Барселонски маршрути: Квартална разходка до парк Гуел

posted in: #barcelovers, извървяно | 0

Предимството да се преместиш да живееш в рамките на Европа е, че тя е достатъчно малка, за да не се чувстваш емигрирал. Самолетните билети са евтини, разстоянията – къси, а конкретно Барселона е красива и слънчева дестинация и приятелите с охота ти идват на гости. :) По този повод реших да опиша маршрутите, по които ги развеждам или които им препоръчвам да се разхождат сами.

Започвам с един от кварталните ни паркове, както обичам да се шегувам, защото се намира само на 10 мин пеша от нас: парк Гуел.

Както вече споменах, не се произнася Гюел, а е по-скоро даже Гуель (но нали, не бива…). Има много приятна и напълно безплатна зона извън претъпканата от туристи монументална част (вижте картата на парка). Препоръчвам ви да започнете разходката от горния край на парка и лежерно да слизате надолу.

За целта първо вземете метро L5 (от центъра посока Vall d’Hebron) до предпоследната станция El Coll / La Teixonera и излезте от изход Pg de la Mare de Déu del Coll. От тук имате два варианта: 10-минутен директен маршрут до парка или да отделите още 15 мин, за да ви поразходя из квартала.

Този симпатичен и спокоен жилищен район е разположен на едно от тепетата на Барселона, на границата между кварталите El Carmel и El Coll. При разходката по стръмните му улички ще ви се разкрият страхотни гледки към града и морето, ще минете покрай игрището на Plaça de Salvador Allende, кварталната поликлиника, библиотеката Juan Marcé и слънчевата ѝ тераса, както и много терасирани миниплощадки, стълбища, ескалатори, асансьори и фуникулар (кабинков лифт на релса), изградени от общината за удобство на жителите на този висок район.

Не се тревожете за наклона на улиците – нарисувах ви такъв мързелив маршрут, че да не изкачите дори едно стъпалце, а през целия път ще вървите по равно и ще се возите на всичките споменати превозни средства:

Първата къща, която ще срещнете в началото на парка, е великолепната бяла Casa Trias от началото на миналия век на семейството на Марти Триас. Доколкото знам, къщата и прилежащата ѝ красива градина до ден днешен са частен имот, нищо че са в рамките на парка.

Няма да ви разказвам историята на парка, защото ще стане много дълго. Освен това хората са се погрижили за безплатно мобилно приложение, включващо подробна информация, предложения за маршрути и аудио гид, така че просто сканирайте съответния QR код и го свалете преди посещението.

На границата между свободната и монументалната зона се намира къщата-музей на Гауди (на снимката долу), където е представена шантавата колекция от мебели, проектирани от архитекта. Имайте предвид обаче, че посещението ѝ не е включено в билета за монументалната част на парка, а има отделна входна такса. Градината и разбира се магазинът за сувенири към къщата са със свободен достъп.

Ако искате да посетите монументалната зона, силно ви препоръчвам да си купите билета предварително и онлайн. Така освен едното евро, което разбира се не е нещо за споменаване, по-същественото, което ще си спестите, е реденето на опашка за билет + неприятното усещане, ако на гишето ви кажат, че следващият час за влизане е примерно след още 3 часа или на следващия ден.

Ще обясня – практика на много туристически забележителности в Барселона е посещенията да са регулирани на часови интервали и билетът да важи при влизане само в конкретен промеждутък от време. Ако вече имате билет, се редите директно на опашката за вашия времеви интервал и влизате. Конкретно за парк Гуел можете след това да останете колкото си искате, но веднъж излезли, не можете да се върнете повторно (чекират ви билета на излизане, така че си го пазете).

NB! В края на работния ден достъпът до тази зона е напълно свободен, но пък къщите ще бъдат вече затворени:
– от 04 май до 06 септември – след 21:30 ч
– от 07 септември до 24 октомври – след 20:30 ч
– от 25 октомври до 28 март – след 18:15 ч
– от 29 март до 03 май – след 20:30 ч

Монументалната зона включва важни творби на Гауди, като на първо място е популярната от всички картички на Барселона тераса с вълнообразните пейки и керамичните мозайки по тях, от която се разкрива наистина впечатляваща гледка към града и морето.

Под терасата се намира хипостилната зала (чийто таван се крепи от множество колони, разположени в редове), а оттам тръгва красивото стълбище към главния вход, където от двете страни са разположени причудливите в типичен за Гауди стил Портиерски къщи. В тази с кулата се помещава магазинът за сувенири, а другата е част от Барселонския исторически музей и посещението ѝ е включено в билета за монументалната зона.

Оставям ви да се разходите и из останалата част на парка – рампата, виадуктите и бившата резиденция на семейство Гуел, и най-вече, ако имате още малко време и нямате страх от височини, да се качите до хълма с трите кръста в югозападната част на парка – 360-градусовата гледка над града е умопомрачителна!

И ако тази доза Гауди не ви е достатъчна, отбийте се на съседната улица при Gaudí Experència за 4D прожекция и интерактивна изложба. На мен ми идва вече твърде туристунгелско и затова ще пропусна, но пък все за някого е забавно. :)

Ами това е, аdéu засега и до следващата разходка! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.