Барселона за туристи

posted in: #barcelovers, извървяно | 3

Полети

Барселона е леснодостъпна дестинация за цяла Европа. На барселонското летище кацат всички популярни нискотарифни компании, за разлика от други дестинации, които пренасочват полетите на тези компании към по-отдалечени от основния град летища от селски тип.

От София до Барселона има три опции за директен полет:
Wizz Air – целогодишно, през ден;
Vueling – само от 15 юни до 15 септември, два пъти седмично;
Bulgaria Air – целогодишно, два пъти седмично] (допълнено)Ryanair – от ноември 2016 г.

Изборът на авиокомпания зависи от личните предпочитания, нужди и, разбира се, бюджет. Ако като мен ненавиждате храната в самолета и я избягвате, събирате багажа за дълъг уикенд в една раница и предпочитате да не плащате двойна цена заради допълнителни услуги, които не искате и няма да ползвате, то конкретно за София-Барселона изборът в почти всички случаи е Wizz Air. Най-вече откакто на 19 май 2015 г. въведоха фиксирани седалки. (Безплатно, ако системата автоматично ги избира, а тя все още учтиво слага пътуващите заедно едни до други и е много по-подредено и приятно от преди).

Другата уж нискотарифна компания Vueling лети само през лятото, часовете на полетите са по-неблагоприятни, а цените – понякога учудващо по-високи дори от Bulgaria Air.

За сравнение направих една справка между трите авиокомпании за двупосочен билет за почти едни и същи дати в началото на септември тази година:

Не знам защо, но полетите от България до Испания са по-скъпи от тези до Италия, Германия или Великобритания, например. Тази цена по-горе на Wizz Air (~140 евро) не е съвсем low, вероятно защото началото на септември все още е туристически сезон за Барселона. Всички билети, които съм взимала за тази година, са били около 70-90 евро за двете посоки. Разбира се, значение имат ранната резервация (поне 3 месеца предварително) и промоциите, които съм успяла да хвана. Подсказка: Wizz Air имат рожден ден на 19 май и тази година, например, подаряваха към всеки закупен билет втори такъв.

Както се вижда, цената на Wizz Air е наполовина спрямо другите (ако сте член на Wizz Discount Club – защо и как, вижте тази моя стара публикация, към която наскоро добавих промените, въведени през последните 2 години). И пак излиза най-изгодна, дори ако се плати един чек-ин багаж (~70 евро за двете посоки за 32 кг багаж, а не 23 кг, както при другите две компании). Часовете на полетите са горе-долу същите като на Bulgaria Air, а тези на Vueling са дори по-кофти.

NB! Само да вметна за всеки случай, защото имам опит от предишната ми статия за Wizz Air: Сигурна съм, че можете да извадите пример за полети, при които цените да са съвсем противоположни. Имайте предвид, че цените на самолетните билети са много динамични, променят се не с дни, а с часове, и зависят от периода на пътуване, момента на резервация, натовареността на полета и т.н. така че когато казвам, че в повечето случаи Wizz Air излизат по-изгодно, това не значи, че винаги е така. И ако в момента сверявате дали при горния пример цените са все още такива, и се окаже, че вече не са – извинете, простете, такъв е животът!

И да, аз съм фен на Wizz Air. Благодарение на тях и изобщо на нискотарифните компании обикалям Европа и прескачам през три месеца до България, без да съм богата наследница. И не, не ми плащат за реклама. За толкова години и с един бонбон не ме почерпиха, проклетниците, хем пътувам с тях поне пет пъти годишно!

* * *

Период на пътуване

Силно препоръчително е да избягвате лятото, когато е туристическият сезон. Барселона е на трето място по посещаемост в Европа, след Лондон и Париж, но за разлика от тези два огромни мегаполиса, площта на Барселона е едва колкото София. През летните месеци градът се удвоява заради туристите, които прииждат от всички страни не само по въздух, но и по суша и по вода (най-голямото круизно пристанище в Европа). Вътрешният туризъм е също много силен. Поради тази причина от юни до септември по улиците, най-вече в центъра и около забележителностите, на плажа, в метрото, в автобусите и в заведенията – навсякъде е претъпкано с народ и игла не може да падне. Освен това юли и август се водят най-горещите месеци. Съчетанието между 35-градусови температури, жарко южно слънце и висока влага (плюс тълпи туристи) ще ви попречи да се насладите истински на този чудесен град, а това ще бъде жалко.

* * *

Придвижване от летището до града

Летище El Prat е най-голямото в Каталуния. Намира се само на 14 км от центъра на Барселона и през 2014 г. през него са минали 37 млн. пътници!

В зависимост от часа, в който кацате, имате няколко опции за придвижване до града:

1. Влак R2Nord (на Rodalies-Renfe), който е част от градската транспортна мрежа – най-евтиният и сравнително удобен начин за стигане до Барселона. Спира на три места в града – Sants Estació/Barna Sants (връзка с метро, линия L3 и L5), Passeig de Gràcia (връзка с L3 и L4) – в топ центъра, на удобно пешеходно разстояние от всичко; и Clot-Aragó (връзка с L1 и L2).

Влаковете са през 30 мин, като първият тръгва от Терминал 2 на аерогарата в 5:42 ч сутринта, а последният – в 23:38 ч. Разписанието на влаковете можете да видите на линка по-горе. Време за пътуване: 20-25 мин, в зависимост от крайната точка.

Ако кацате на Терминал 2 (пътувайки с Wizz Air), като излезете от залата за багаж, не излизате от сградата, а тръгвате наляво до дъното, качвате се на втория етаж по ескалаторите и веднага ще се озовете пред тунела, който води до жп гарата (около 5-7 мин пеша). Ако кацате на Терминал 1, има безплатен shuttle bus отпред, който циркулира между двата терминала (добавено: имайте предвид, че времето за пътуване между двата терминала е ~15 мин). Vueling и Bulgaria Air не знам на кой терминал кацат.

Летището се намира в първата зона на града, която включва освен Барселона и всичките ѝ квартали, и прилежащите l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet и Badalona. Това значи, че имате право да пътувате с обикновен билет за градски транспорт за първа зона и не е необходимо да си купувате отделен билет за влака.

От червените автомати на жп гарата (бяло/червените, не оранжевите), които обслужват на 5 езика, си купете Т10 за зона 1 – най-използваният комбиниран билет дори сред местните. Струва 9,95 евро за 10 пътувания и е неперсонализиран (ако сте с компания, можете да минете един след друг със същия билет, като остатъкът на броя пътувания се отбелязва на екранчето). Билетът ви дава право в рамките на 75 минути да се прехвърлите от влака на метро, автобус, трамвай и/или дори лифта (funicular) на Монжуик, и така пътуването ви от летището до адрес в рамките на Барселона ще ви излезе само 1 евро. Неудобството е, че именно защото е най-евтиният бърз начин за придвижване, е доста претоварено във вагоните, а ако си изпуснете влака, следващият е чак след 30 мин. В този ред на мисли е добре да видите разписанието на таблото преди да се таксувате, за да не ви изгорят 75-те минути.

2. Със специализирания Aerobus – климатизиран, удобен, с отделение за багаж, тръгващ от изхода на летището – А1 от Терминал 1 и А2 съответно от Терминал 2. Цената на единичен билет е 5,90 евро, а на двупосочен в рамките на 15 дни – 10,20 евро. Спира на няколко места в града, а крайната му точка е plaça de Catalunya. В зависимост от терминала и часа, автобусите са през 5 до 20 мин от 5 сутринта до 1 ч през нощта.

3. Ако кацате между 1 и 5 ч сутринта, когато няма ни влакове, ни Aerobus, можете да използвате нощните градски автобуси N16 (от Терминал 2) и N17 (от Терминал 1), които ви доставят на Ronda de la Universitat близо до plaça de Catalunya за между 45 мин и 1 час – доста обикаля и спира на много места, но все пак е по-добра опция, отколкото да нощувате на летището. Таксуването е като при влака от точка 1, т.е. обикновено градско пътуване с Т10. Автобусите са през 20 мин.

Има и други начини за придвижване като такси (20 евро начална цена, 1 евро на брой багаж, около 30 евро до plaça de Catalunya, според ето тази статия), както и регулярен градски автобус на TMB, номер 46, който стига само до plaça d’Espanya. Но горните варианти си остават най-често използваните.

* * * 

Придвижване из града:

Барселона в транспортно отношение е един от най-уредените градове, в които съм била. Транспортната мрежа е изключително гъста и разнообразна, метрото е сравнително чисто и стига до всякъде, линиите на автобусите са над 100, като отделно нощните линии (с N пред номера) са 17 на брой и стигат чак до 3-4 села отвъд града.

Добавено на 24 август 2015 г.: Вратите на влаковете (на метрото и железницата) и трамваите се отварят само след натискане на копчето/дръпване на специалната дръжка. Градските автобуси в Барселона (и в много други градове в Европа) не спират на всяка спирка, за тази цел трябва: 1) ако сте на спирката, да помахате на автобуса, когато наближи – като с маршрутките в България; 2) ако сте в самия автобус, да натиснете червеното копче STOP, когато наближавате спирката, на която искате да слезете. Добре е също да знаете, че качването се извършва винаги от първата врата, където са и апаратите за таксуване, а слизането – само през другите две врати. Което ще рече, че като се качите от първата врата, е добре да се изтеглите назад, за да не пречите на следващите. 

Както горе споменах в точка 1, най-използваният от местните комбиниран билет е Т10. Ако сте повече хора за повече дни, можете да си купите и Т70/30, който е за 70 пътувания, важи за 30 дни и пак е неперсонализиран. Едно пътуване се счита придвижване в рамките на 75 мин във всевъзможни комбинации от транспортни средства (влак, метро, автобус, трамвай, лифт). В случая важи за зона 1, а при всяка следваща зона се увеличава и времето за пътуване (+15 мин на зона), и, разбира се, цената.

Специфика: Ако излезете от метрото и се върнете обратно дори в рамките на тези 75 мин, ви се отчита ново пътуване. На всички останали видове транспорти се валидирате на входа/в превозното средство и ще ви отчете валиден билет в рамките на същото пътуване.

Но най-приятният начин да опознаете Барселона е обикаляйки пеша, а когато се уморите, винаги можете да поседнете в някой тапас бар и да се разхладите с една студена бира.

* * * 

Полезни линкове: 
– Голяма карта на градския транспорт (без автобусите) за зона 1;
– Интерактивна карта на метрото с включени автобусните линии (без нощните);
– Карта на нощните автобуси, но понеже нищо не се вижда, по-добре е да използвате Google Maps, който дава доста коректни предложения за маршрути с градския транспорт за Барселона;
– Карта на зоните;
– Ако сте музеен тип турист, тази статия изброява всичките музеи в Барселона, някои от които имат безплатен вход всяка първа неделя от месеца, а с Art Passport посещавате 6 от музеите с 45% отстъпка, като избягвате реденето на опашки;
– А ако искате да кривнете встрани от туристическия маршрут, може да посетите тези 5 места в покрайнините на Барселона. Номер 4, Turó de la Rovira, известно и като Los Bunkers del Carmelo, е мястото, от което направих ето тази снимка (цък на снимката и ще разгледате целия албум):

3 Responses

  1. Michel

    Така както прочетох, ми се допътува нещо точно до Барселона! :)))

  2. Rui

    Много пълно описание с толкова полезна и приятна за четене информация! Много благодаря! (Имам сериозното чувство, че ще се пристрастя към този блог…)

    Иначе тук ме доведе чудесният разказ от „Куфарът…“, за който също горещо благодаря! :) Надявам се да прочета още много, много неща, писани от Ан, и в бъдеще!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.