София е шарена и вкусна!

posted in: вкусно | 0

header

След успешната презентация за Виет Нам през април, милите девойки Звезда и Бистра от Мулти Култи Колектив ме извикаха да помогна в следващия им много интересен и забавен проект: мултикултурна карта на София. Аз искрено им благодаря за тази възможност, защото се запознах с най-различни хубави хора, научих много нови неща (включително как се избира патладжан, който да няма много семки и да не горчи :)), събрах цяла кошница с лични, топли и вкусни истории и открих, че независимо от националността и цвета на кожата, всички хора на тази земя се усмихват еднакво топло и мило при спомена за гозбите на своите баби.

Но да не се отплесвам, ами да кажа няколко думи за проекта. Картата няма за цел да бъде поредната рекламна брошура с места за хранене в София. Финансирана от програма „Култура” на Столична община и подпомогната от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, тя разкрива разнообразието от култури и вкусове на София чрез личните истории на хората, които стоят зад обектите ѝ. Хартиената карта към момента съдържа 26 обекта – ресторанти, магазини за хранителни стоки и пекарни с автентична българска и чуждестранна кухня. Дигиталната ѝ версия включва и пълната информация за обектите и интервютата със собствениците. С времето и с ваша помощ тя ще се допълва и обогатява, така че, кой знае, днес в София – скоро и в други градове. :)

Сайтовете все още са в процес на разработване и ще бъдат достъпни в 16 ч тази събота (30 ноември), когато ще бъде и официалното представяне на картата във Vivacom Art Hall на Гурко 4. Събитието е отворено за всички желаещи да се запознаят с културата и кухнята на 19 държави, да опитат от ястията, които лично собствениците на обектите ще им поднесат, да разгледат изложбата с илюстрациите на художниците от студио Компот Колектив, които стоят зад визията на целия проект, и да се убедят лично колко шарена и вкусна е нашата София!

Ако не успеете да стигнете до събитието, след тази дата можете да се сдобиете с безплатната мултикултурна карта на София с декемврийския брой на списание Меню или като посетите Free Sofia Tour, магазините на Sedgwick Shop, както и, разбира се, всеки един от обектите на картата.

Illust_Ararat

Illust_Gurkha

Illust_LEtranger

илюстрации: студио Компот Колектив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.