Multi-Kulti Kitchen: Viet Nam

Мулти-култи Виет Нам мина страхотно! Photosynthesis бяха така прекрасни да ни предоставят не само пространството на кафенето, но и прожектор, екран, микрофон, чинии, прибори и много мили помощници в лицето на готвача Жоро и девойчето на бара, на което не запомних името (срам, срам!).

Събраха се (според преброителите на входа и списъка) повече от 60 души. Искрено ме усмихнаха няколкото познати лица, но съвсем непознатите преобладаваха, и това много ме зарадва, защото всъщност тази презентация е насочена към тях – хората, които не познаваха мен и моите истории за Виет Нам. Имаше хора, които след презентацията ме поздравиха и споделиха, че преди този ден нищо не са знаели за Виет Нам и виетнамската кухня, и с разказа, снимките и ястията си съм събудила тяхното любопитството. А това е най-най-добрата обратна връзка, която съм получавала някога. Най-точното описание на целта ми.

Три виетнамски девойки ;) – с безценните ми помощнички Еми (вляво) и Райна Бенева (в средата)

Райна пък ме намери във Facebook по случайност само 2-3 седмици преди събитието, и срещата с нея много ме развълнува. Като малка е израснала във Виет Нам (родителите й били на дипломатическа мисия там) и тази страна е останала завинаги в сърцето й. Завършила Кореистика, само защото не е имало Виетнамистика. :) Понастоящем е преподавател по Кореистика в СУ, води курс „История и култура на Виет Нам“ и се бори за специалност „Виет Нам“ в Центъра по източни езици и култура към СУ. Засега изгледите са до 2 години да се открие такава специалност, и всичко това благодарение на нейната упоритост и последователност. Ето такъв хубав и слънчев човек е Райна! И говори с такава любов за Виет Нам! :*

На влизане гостите бяха помолени да напишат на лепящо листче първата си асоциация за Виет Нам. Имаше интересни отговори, но любимият ми е: „Много добри гипсаджии.“ :)

Някой ден ще има и видео на презентацията и събитието. Заснето е от Йовко, но предстои по-трудната част – монтажът. :) Търпение, търпение…

Представихме 8 ястия: месни и безмесни пържени немчета, ароматно телешко с джинджифил и лимонена трева, карамелизирана сьомга, месни и безмесни оризови палачинки, салата на лентички с алабаш и салата с бобено фиде и скариди. Два дни усърдно ги приготвяхме с Бистра и Звезда от Мулти-Култи Колектив, Еми и Райна. Беше много весело, макар и малко изтощително. Резултатите явно са били задоволителни, след като почти нищо не остана по платата. :) 

След хапването имаше игра на въпроси и отговори. Гостите се разделиха на отбори по 5 души, които трябваше да отговорят на 5 въпроса, свързани с факти от презентацията. За мое огромно учудване преобладаваха верните отговори, а това значи, че съм успяла да разкажа хем сбито, хем богато и без да досадя и да загубя интереса на публиката. Не знаете колко важно беше това за мен! Дори се оказа, че два отбора бяха отговорили абсолютно вярно до хилядни след запетаята на всички въпроси. Добре, че бяхме предвидили подобен развой и бяхме запазили последен въпрос: „Виет Нам е на челните 5 места в света по производство и износ на кои стоки?“ Печели отборът, който изброи повече стоки. Отново приятно ме изненадаха и двата отбора – победителите изброиха 10 стоки, т.е. всичките, които бях дала за пример в презентацията, а подгласниците им бяха дали 8, което пак е много.

Отборът победител

Последва игра „Бързи, смели, сръчни“ – желаещите участваха индивидуално и трябваше да съберат 10 зрънца черен пипер в пластмасовата чашка с пръчици за хранене. Най-бързият печели.

Тук настъпи голяма суматоха и смях, и в крайна сметка след два кръга победителят беше тази чудесна дама на долната снимка (вдясно).

Беше много весело и вълнуващо преживяване! Благодаря на Мулти Култи Колектив за инициативата и организацията, на Photosynthesis за домакинството и съдействието, на всичките прекрасни доброволци за безценната помощ, на Владо Томашевич за снимките, на Йовко за видеозаснемането и, разбира се, на гостите за присъствието. Без всичката помощ и подкрепа това събитие нямаше да се осъществи.

Някой ден може и да го повторим. :)

Цялата галерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.