„Без багаж“ във Виет Нам

Наистина великолепни филмчета за най-различни кътчета на Виет Нам, поднесени изключително увлекателно. Цитирам ги тук, защото са ценни и заслужават да се събират в колекция – това е най-подробният качествен репортаж за моята родина, на който съм попадала. Едно голямо браво за екипа на „Без багаж“!

Вратът ми се схвана (да не споменаваме други части на тялото ;)) и тази нощ явно няма да заспя, докато не изгледам всичките епизоди на „Без багаж“ във Виет Нам, които са качени към момента в техния сайт. Днешния епизод го изпуснах, но се надявам скоро и него да качат, а аз ще допълвам всеки нов епизод към списъка по-долу. Очевидно ще има още доста, защото дотук са посетили само малко от Северен Виет Нам и още по-малко от Среден, а още не са стигнали до южната му част със Сайгон (гр. Хо Чи Мин) и великолепните курорти.

Еп. 7 – 19.02.2012 г., БНТ
Въведение. Разходка из Ха Ной, столицата на Виет Нам. Посещение на фабрика за коприна в Стария град на Ха Ной и Храма на литературата от XI век.

Еп. 8 – 26.02.2012 г., БНТ
Продължава разходката из Ха Ной. Посещение на основното езеро Хоан Кием и храма към него. Разходка из типичен ханойски пазар, гледане на водно куклено шоу и… NB! за хората със слаби сърца: следва посещение на ресторант за змии (от 17’45“ до края) и доста подробен репортаж по темата. Аз лично пропуснах да гледам тази част, а само слушах.

Еп. 9 – 11.03.2012 г., БНТ
Продължава репортажът за приготвяне на змийско в кухнята на ресторанта (от началото до 9’30“). И тук само слушах! :) Отпътуване към централните части на Виет Нам. Посещение на фабрика за виетнамски гоблени и рисувани картини, обработени с черупки от яйца и лак. Във фабриката работят хора с увреждания. Кратък разказ за перлите.

Еп. 10 – 18.03.2012 г., БНТ
Отбивка в Да Нанг, морски град в Среден Виет Нам. Пристигане в Хой Ан, известен древен град в Среден Виет Нам. Следват посещение на фабрика за изделия от резбован мрамор, фабрика за коприна с подробно описание на добива и производството, на шивашко ателие и шопинг рая на Хой Ан. На 24’45“ обясняват как се приготвя и пие кафе по виетнамски.

Еп. 15 – 29.04.2012 г., БНТ
Разходка из Хой Ан. Обиколка на пазара и участие в готварски курс за чужденци, където приготвят виетнамска салата с фъстъци, подобна на тази, която представих на Четвъртата среща с виетнамската кухня;

Еп. 16 – 06.05.2012 г., БНТ
Чудесен кулинарен епизод, любимият ми. На специалния готварски курс за чужденци се показват някои от типичните виетнамски ястия. Представят начин за приготвяне на пресни оризови кори, като по същия начин се приготвят в оригинал оризовите палачинки – за разлика от предложения от мен по-лесен начин с тефлонов котлон, оригиналният е чрез готвене на пара върху тензух и обръщане с бамбукова пръчица. Показват също как се приготвя хойанска палачинка и патладжан в глинено гърне, а на 18’37“ виетнамският готвач показва как се белят зеленчуци по виетнамски начин – навън, а не както е познато по другите места по света – навътре към тялото. И аз беля така и като ме питат защо беля наобратно, винаги отговарям, че другият начин е наобратно, пък! ;))

Еп. 19 – 03.06.2012 г., БНТ
Продължава разходката из Хой Ан. Връщане на север към Ха Лонг, заливът с над 3000 острови. Разходка с кораб из островите, посещение на рибарски селища.

Еп. 20 – 10.06.2012 г., БНТ
Продължава разходката с кораб из рибарските селища с посещение на местното плаващо училище. Обиколка с лодка из островите. Отново готварска демонстрация, но този път на кораба. Близка среща с лодки-магазинчета и посещение на най-голямата пещера в Ха Лонг. Напускане на залива и отправяне към село Фу Ланг, известно с керамичното си изкуство, разположено на 57 км от столицата.

Еп. 21 – 17.06.2012 г., БНТ
Продължава опознавателната обиколка на Фу Ланг. Обратно към Среден Виет Нам и древната столица Хуе. (предполагам, че епизодите са ги разкъсали по усмотрение, иначе няма логика да са били в Хой Ан и да не посетят вкупом Хуе – и двата града са в Среден Виет Нам; страната е доста дълга и разстоянията хич не са за майтап). Посещение на древните храмове. Хуе е един наистина любопитен исторически град и е сред задължителните за посещение. Отново разходка из местен пазар. Любопитно разяснение на някои растения, плодове, зеленчуци и продукти, предлагани на пазара.

Еп. 22 – 24.06.2012 г., БНТ
Продължава разходката из Хуе. Забавна вечерна церемония – индивиуална вечеря с концерт на живо на традиционни виетнамски инструменти. Водещите се обличат в императорски одежди. Любопитна легенда за една императорска дъщеря и двама съперници за ръката й – владетелят на планините и владетелят на моретата. Отново в причината за всички беди е жената, пуу! :)) Посещение на един от седемте императорски храмове-гробници около Хуе – храмът на предпоследния крал на Виет Нам Khải Định. Била съм там, на мен ми дойде твърде кичозен, но пък локацията е страхотна. Чудесен имот, бих казала! ;)

В скоби казано също, много ми е интересно как комунистическата идеология уж отрича религиите, а за техните диктатори след смъртта им се построяват подобни храмове-гробници, но просто ги наричат мавзолеи.

Отново на път и интересна отбивка в един магазин за перли по пътя. Подробен разказ за отглеждането, култивирането и събирането на перли, изработката на перлени бижута, а също и начините за разпознаване на изкуствените от естествените перли.

Еп. 23 – 01.07.2012 г., БНТ
Екипът слиза на юг и по пътя забелязва каучукова гора. Каучукът е бил навремето един от сериозните бизнеси на французите-колонизатори във Виет Нам. Днес страната се надпреварва за четвърто място по производство на естествен каучук в света. Посещение на тунелите Củ Chi, прокопани през войната с американците и дълги 250 км (!!!). Запознаване с едни от най-удивителните, но и доста жестоки капани за врага – прокопаните в земята ровове със забучени колове с отровни върхове били навсякъде из джунглата. Въпреки липсата на военна подготовка и оръжия, виетнамските партизани са проявявали страхотна изобретателност във военните си действия срещу американците.

Еп. 24 – 08.07.2012 г., БНТ
Редакцията на предаването прави една много сериозна грешка в самото начало, назовавайки град Хо Чи Мин за столица на страната.
Разходка с лодка из река Меконг, прехвърчане през едни пчелни кошери и едно малко запознанство с някои от тропическите плодове във Виет Нам. Разходка из типично виетнамско село и посещение на фабрика за кокосови бонбони. А сега !NB! посещение на институт за изучаване на змии. Доста дълъг разказ за размножаването и всякакви аспекти от живота на кобрата. Продължават по пътя и, видиш ли, пак попадат в някакъв институт за изследване на питони. Добре де, все пак хората са любопитни, пък изследването на змиите и змийската отрова дава възможност да се открият много ценни лекарства… Но все пак тази част до края на предаването не я гледах, а само слушах за какво разправят.

5 Responses

  1. komitata

    Виж ти, не знаех че всичките им епизоди са снимани във Виет Нам ;-) Иначе и аз загледах последното с перлите.

  2. Николай

    След седмица ще ходим във Виетнам и този списък на епизодите с кратко инфо на всеки и линк към епизода ми се струва супер полезно. На всичко отгоре, ще правим почти същото пътешествие като тях. За съжаление май няма други епизоди, поне аз не намерих, за Виетнам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.