Селски туризъм и мачкане на глина със ЗаИнатчийницата в с. Делчево

posted in: извървяно, обично | 3

Не знам дали всичките епитети и възклицания на света ще стигнат да опиша колко щастливо си изкарах 4-те почивни дни на кръжока по керамика, организиран от ЗаИнатчийницата за приложна магия в село Делчево! Ако трябва да се изразя с едно изречение: беше много весело арт-селско-био-кулинарно приключение! :)

Инициативата е замислена и великолепно осъществена от двете момичета на ЗаИнатчийницата – Злати и Милена. Тези изключителни, енергични и мили същества вложиха душите и сърцата си, за да осигурят удобства, вкусна храна и великолепно настроение на всичките 18 възрастни и 4 деца. И със сигурност неимоверните им усилия бяха високо оценени от всички.

Село Делчево се намира на 8-9 км от Гоце Делчев, високо в планината, едно много китно и спокойно местенце със собствена харизма. Момичетата ни настаниха в най-новата и хубава къща в края на селото – Григоровата къща, с чуден двор, овощна градина, лятна къща и приказна гледка към Гоце Делчев и планината.

Сутрин ставах рано и си правех упражнения по йога на балкона, съзерцавайки прелестите на заобикалящата природа, и това бяха едни от най-вълшебните ми мигове на това място.


Едната от двете кръчми на селото се намира на площада и има чудна панорамна гледка към града, но откъм храна и обслужване не беше нищо особено, затова момичетата предложиха да ни напазаруват и готвят през целия престой, с което веднага единодушно се съгласихме всички и не съжалихме, защото беше много вкусно и преяждащо. И сплотено.

И времето през четирите дни беше странно приказно – имаше слънце, ситен дъжд, гъста мъгла, порои, слънце и пак дъжд. Но през цялото време на всички ни беше много топло и светло. Щом имаше и спонтанни уроци по народни танци и свиване на хартиени розички… ;))

Занятията по керамика се водеха от прекрасната Кристина Бакларова, която с любов ни въведе в това интересно изкуство, търпеливо отговаряше на хилядите ни въпроси и отделяше на всекиго специално внимание и по някоя окуражителна думичка. Тя води и курсовете по керамика за деца и възрастни в ателието на ЗаИнатчийницата, така че можете да се запознаете с керамиката отблизо, ако скоро тези хубави хора не организират отново такъв пленер, за което се надявам и с радост отново бих се включила.

Освен това можете и да си изберете някоя друга “приложна магия” като рисуване върху коприна, изработване на хартиени кукли или лампи или още един куп интересни кръжоци, които ЗаИнатчийницата предлага. Това място е вълшебно! И наистина “сбъдва мечти и изпълнява желания”!  :)

Благодаря на Злати и Милена за възможността да преживея един от най-щастливите дълги уикенди през живота си и да се запозная с толкова страхотни хора на едно място. Сигурна съм, че не съм единствената, която си тръгна от Делчево с огромно удовлетворение, усмивка на лицето и лека тъга, че приказката е свършила. Но знам, че ще измислите нова приказка и ще ни поканите да се включим.

ПП: А как нямам търпение да си видя творенията глазирани и изпечени… :))
ПП 2: Още снимки от пленера, заснети от ЗаИнатчийницата.

3 Responses

  1. Leni

    Чудесно място .. едно от любимите ми по тези места, и нормално понеже съм от този край,, върна ме назад преди половин година когато с приятели организирах там един фото пленер …. Надявам се нямаш против да го споделя и тук http://leni-s.com/blog/1284 :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.