Home

… home again
I like to be there where I can
When I come home cold and tired
It’s good to warm my bones beside the fire

Ето ме най-после вкъщи. След 32 дни, 10 полета, 4 страни, 9 града, 1 сватба, 1 конференция, 1 загубен катинар за куфар и 1 забравен телефонен апарат, поради което ще звуча зачудена в първите мигове на всяко обаждане, опитвайки се да отгатна кой ми звъни. Връщам се вкъщи с кошница, пълна със снимки и истории за разказване.

Малко отчупени и разбъркани парченца от пъзела на дългото ми пътуване:

Вероятно одъртявам, защото ми се стори, че Ха Ной е доста по-шумен, населен и хаотичен, отколкото преди година и половина, а въздухът му е толкова наситен с миризми на влага, пот и тежко пържено, че се задушаваш. И цените са се повишили с от 30 до 300%, което е факт, а не само мое усещане.

Сингапур е великолепно място – с реда, чистотата и логиката си. Дали защото съм в период, в който тези три неща не ми достигат или след Ха Ной контрастът ме удари силно, но съм страшно впечатлена от това място. Чак се замислих за емиграция.

Страхът, че „хотели 3* в Азия звучат подозрително“ не се оправда –  всичките хотелски стаи, в които отседнахме – в На Чанг (Виет Нам), Хонг Конг, Шензен и Гуанджоу (Китай), бяха изненадващо просторни, чисти и приветливи. Най-вече тази в На Чанг срещу нищожните 20 щ.дол. за нощувка в двойна стая със закуска. Била съм в къде по-мизерни стаи в Рим, Париж и други хотели в Европа за петорно по-висока цена.

Екскурзията Хонг Конг – Шензен – Гуанджоу на виетнамския туроператор Saigon Tourist е най-добре организираното, обгрижващо и заслужаващо парите групово мероприятие, на което съм била. Със сигурност нямаше да успеем да изминем толкова път, да изядем толкова храна, да отседнем в такива хотели и да посетим толкова места за по-малко от двойната сума пари, ако си бяхме организирали сами пътуването.

А и не препоръчвам на никого да тръгва сам из Китай без водач – никой, разберете, никой не говори английски. Повечето табели и спирки на градския транспорт не са преведени на никаква разбираема азбука. Дори водеща световна марка като McDonald’s се превежда на китайски като Манг-танг-лао. А също и имената на популярните футболисти. За съжаление не можах да запомня как се казва Бербатов на китайски.

Във Виет Нам поне пишат на латиница и 100 пъти по-често можете да попаднете на англоговорящ.

Хонг Конг след Сингапур дойде малко разочароващ, но все пак доста интересен в амбицията си да впечатлява. Затова пък преминавайки към другите два китайски града веднага ни предупредиха да си пазим личните вещи и да внимаваме за фалшиви банкноти и подмяна на стока след заплащане. За мое учудване в Шензен дори на 20-тия етаж имаше решетки на прозорците. Екскурзоводът не можа да ми отговори защо.

Но все пак, въпреки краткото време, което имахме, и това, че бяхме част от туристическото стадо, водено стъпка по стъпка из места, които вероятно бих заменила с други, предвид любовта ми към градския уличен туризъм, а не атракционния или шопинг такъв…

… видях много, удивлявах се често, снимах доста и записвах всяка интересна подробност в разпадащото се вече зелено тефтерче.

Така че не ви остава друго, освен да поизчакате мъничко, докато си наредя снимките и бележките, и ви поразкажа повечко за тези места.

3 Responses

  1. алекс

    Йейййй, Ан си е у дома (и, о, чудо – бложи!) :-)) Добре дошла, чакаме с нетърпение истории, снимки и впечатления :-)))

  2. Ани

    Чакаме, ама сме ужасно нетърпеливи за истории и снимки, снимки… като те знам какъв поглед имаш особен над нещата, ще ми е много интересно да видя малко от това, което ти си забелязала. :-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.