Животът тече по-гладко с виза

posted in: разбъркано | 8

Получих най-после едногодишна шенгенска виза. Да са живи и здрави унгарците, много добри хора! Нищо, че за предишните 2 шестмесечни визи, които ми издадоха, посетих само веднъж Будапеща, при това за няколко часа, на път към Берлин – аз наистина много симпатизирам на унгарците. Вероятно сега хорицата се смилиха над мен и моя паспорт, нашарен с поне 6 шенгенски визи само за 2 години, а може просто да са искали да се отърват от мен поне една година. :)

Мога много да приказвам за процедури и консулства и техните различни критерии за издаване на виза, нищо че уж правилата са еднакви навсякъде.

От 23 години съм в България, от 18 години – с постоянно пребиваване, чак преди 3 години видях смисъл да поискам гражданство – заради безпроблемното пътуване наляво-надясно из Европата. Все още нямам отговор от Министерството на правосъдието, но за това мога още повече да разправям, а няма смисъл.

Вероятно ще получа гражданство, след като вече няма смисъл, защото нали уж България ще влезе в Шенген идната година. Някои зли езици обаче твърдят, че това няма да се случи.

Аз не разбирам. Не следя новините и не се интересувам от външната политика на България. По-запознатите да кажат мнението си – и вие ли мислите така? Защо? Ще ми е полезно да знам.

А дотогава ще се съгласявам с рекламата „Животът тече по-гладко с виза.“ Само че не тази виза, която имат предвид.

8 Responses

 1. TAfricanski

  Ае ти като имаш статут на постоянно пребиваваща в България, не се ли ползваш с едва ли не равни права на българските граждани?

 2. An

  Не и по отношение на пътуванията. Извън България пътувам с националния си паспорт.

  Иначе имам всички права на българските граждани, освен да купувам земя и да заемам държавни длъжности. Не съм се засилила ни за едното, ни за другото, та и поради тази причина не съм смятала, че ми е нужно това гражданство. До 2007 година, когато България влезе в ЕС и завидях на приятелите си, които решават в петък и заминават за уикенда някъде, а аз трябва да си вадя виза поне 2 седмици преди това.

  Иначе 3-4-5 години са нормален срок за чакане на отговор за гражданство. По закон е 1 година, но кой ти гледа закона. Само македонците взимат по-бързо гражданство, но това е поради друга, политическа, причина.

 3. TAfricanski

  Брей. Аз живеех със заблудата, че българската лепенка на постоянно пребиваваща в паспорта ти дава право да се възползваш от правото на свободно придвижване в рамките на ЕС. Българската виза – не, но визата ти дава право на посещение и престой, а не на жителство, докато с твоя статут, както ти сама поясни, просто нямаш право да гласуваш, да купуваш земя и да ставаш президент (добре де, и няколко по-ниски длъжности). Няма логика да не получаваш правото да пътуваш в ЕС без виза… Явно има още много да чета Шенгенско право.
  Спокойно. Би трябвало всичко да е наред и догодина да влезем в Шенген. Франция и Холандия имат сериозни вътрешнополитически проблеми и затова се заяждат с нас – отклоняват вниманието. Холандия от 6 месеца няма правителство и сега съставят такова в коалиция с крайно-дясната партия…

 4. An

  Когато България влезе в Шенген, когато няма граници с другите членки (Румъния, Гърция), тогава постоянно пребиваващите ще имат право да пътуват с картата си за постоянно пребиваване и няма да имат нужда от виза и националния паспорт. Чакат този момент с нетърпение!

 5. Стойчо

  Пък аз си помислих, че искаш гражданство само защото сме готини ;-)
  Но ме изненада – аз също мислех, че хората с постоянно пребиваване имат същите права, както и хората с гражданство (без правото на гласуване, де). Не знаех.

 6. Стойчо

  Между другото – Шенген и еврото са неомтним ангажимент на за страните от ЕС, които са влезли склед 2004 г. Така че – рано или късно Шенген няма да ни се размине. Кеф :)

 7. Stef

  Privet! An – podala li si dokumenti, ne mojah da razbera? Ima test po bylgarski – no po bloga ti sydja, znaesh Bylgarski po-dobre ot 50% ot nas, The Natives…sychuvstvam ti – az zapochnah da pytuvam predi promenite i osven chudesnite hora deto sreshnah po upashkite v posolstvata, druga dobra starna njama na tova da popylvash formi i chakash…! Ako si plashtash danycite v Bylgaria, zaslujavash da polzvash i malkoto (edinstvenata!) privilegia….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.