Да харесваш София

posted in: разбъркано | 8

От доста време ми се върти една идея. Идея, породена от искреното ми желание (а в някои моменти – крещяща нужда) да харесвам града, в който израснах и в който живея вече 22 години или всъщност целия си съзнателен живот, но все не мога да нарека „свой“. Града, чиито улици обикалям всеки ден, и сиви фасади, задръствания, безкрайни ремонтни дейности, липса на паркоместа, на ред, на толерантност и възпитание у шофьорите, и тези дупки, плочки-изненадки в дъждовните дни, и кал през зимата, и прах през лятото… така са ми втръснали, до степен на дебилна апатия.

И търся всяка възможност да избягам, anywhere else but here. Обикалям улиците на чужди градове, наизустявам всеки дребен красив детайл, а често се изненадвам как някъде из София е поникнала, сякаш за една нощ, цяла сграда. Да се питам дали оная катеричка на сградата на ъгъла при гробницата на Батенберг винаги е била там, защото хиляди пъти съм минавала покрай нея и не съм я забелязвала. И защо, когато преди месеци ме попитаха за три места в София, които бих препоръчала на чужденец, ми беше толкова трудно да отговоря.

Прииска ми се да създам сайт, в който да колекционирам красоти от София. Без нотки на носталгия и тъга по изгубеното, без огорчение от настоящата реалност, без призиви за бъдещи промени. Просто кадри от сегашна София,  които доказват или поне подсещат, че има какво да харесваш в този град. Сайт, в който да се публикуват снимки и кратки лични истории, свързани със София, не само от мен, но и от всеки, който почувства идеята своя.

Един пост в Пътепис преди няколко седмици ми припомни, че е крайно време да я осъществя. Дори имах първи снимки за публикуване – цветята, поникнали от асфалта на ул. Струмица:

И в търсене на подходящото име и домейн, ангажирайки няколко верни другари, попаднахме на най-доброто изпълнение на тази идея – Малки истории за града.

Чудно как сякаш са ми прочели мислите:

Идеята е, че в крайна сметка София е хубав град, което често се забравя.
Колко по-хубаво е вместо като ходиш по улицата и да се дразниш, че е мръсно, че не са ремонтирали старите сгради и те се разпадат, да се сетиш за някоя хубава история, свързана с улицата, входа или някое дърво?
Дори и да не е твоя история. История на някого, която прочиташ някъде и я запомняш, защото е просто хубава малка история.
И така, идеята на този сайт е София (а може и не само София) да се напълни с хубави малки истории, които да направят града по-приятен.
Пишеш, правиш снимка и отбелязваш на картата къде се намира твоята малка история, и я пращаш.
Това е. :)

Явно по едно и също време сме почувствали една и съща потребност, защото сайтът е съвсем пресен, от няма и два месеца. И въпреки това кратко време е събрал страхотни истории като Историята за комунизма, Малката математическа история, Малката история за ключар и историята за Кръгли и квадратни шахти.

Не знам за вас, но това място ме усмихва всеки път, когато го посетя.

8 Responses

  1. An

    Бойкооо… Да не си вече у българско за постоянно, дете прекрасно? :) И няма да се обадиш за някоя бира, ми на разходки искаш да ме водиш!

  2. An

    Ма то писанието не е от тебе. ;) Комплиментът си беше към авторката. :P

  3. Галя

    ‘Не са ти нужни нови гледки, нужни са нови очи’ :) скоро се убедих в това, поглеждайки по ‘Ангел Кънчев’ към Витоша, седейки на пейчиците до паметника на Гарибалди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.