Белгийците са чудесни хора

posted in: извървяно | 3

… и то не само защото живеят в Белгия! :)

Полиглотите

На север, където бяхме, фламандците говореха 4 езика. Отказах се да си упражнявам френския, когато на моята молба за 2 билета за влак служителката услужливо отговори на съвършен английски. Вероятно за да не се мъча. Говорят и немски, и холандски, който е нещо като развален немски, и, разбира се, фламандски, който е нещо като развален холандски. :)

Лодкарката разказа историята на Гент на френски, английски и холандски последователно, като през цялото време беше усмихната и не личеше по никакъв начин да се отегчава.

Един сервитьор ни посрещна с „Добър ден!“ на поне 5 езика – да си изберем. :) Попита от къде сме. „О, български… този още не го знам!“ :) След което на съседната маса настани двама и заговори безпроблемно с тях на италиански. На другата маса (очевидно като нас впечатлени от този ухилен полиглот) пък подхвърли, че знае и малко руски и японски.

* * *

Bicycle bicycle bicycle

Много са.

Мацките са особено секси. Не можах да им се начудя как фучат по тези павета – какво им се случва с дупетата. После пък заключихме, че това упражнение всеки ден вероятно има действието на целутрон и затова никъде не видяхме дебела белгийка.

* * *

Бабите

Много ме радваха. Не забелязах да бяха угрижени като нашенските баби. Косите им бяха винаги пригладени, дрехите – удобни, но елегантни, гримът и бижутата – деликатни. Нищо прекалено, нищо в повече. Ако трябва да бъда честна, те се грижеха по-добре за външния си вид от младите девойки, за които модата беше неглиже – неизменният клин в задължителните високи ботуши, които не се съчетаваха по цвят с чантата, и разбира се – дълъг плетен шал около врата.

* * *

Les Frites

Разбирам, че те са ги измислили, но все пак – пържени картофи с майонеза повече мяза на меню на беден студент, отколкото деликатес.

3 Responses

  1. Boyko Blagoev

    За сметка на това в Брюксел и Валония те гледат на кръв, ако не говориш френски. И английският е правило главно в районите, които са по-близко до Холандия.

    А най-смешното е, че те белгийците не говорят холандски, а фламандски. Което е развален холандски, който е смесица между развалени английски и немски.

    Но определено има какво да научим от тях.

  2. Спас Колев

    Наистина бабите са най-фрапиращата разлика. Светът е техен, защото са го направили от нищото. След войната мизерията там е била далеч по-голяма, отколкото в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.