Техниката в невежи ръце…

posted in: разбъркано | 9

купчина старо желязо! :)

Не е като да съм дребна. Дори минавам за едра мома във Виет Нам с моите 168 см височина. Въпреки това на концерти избягвам да се бутам долу на терена пред сцената, защото виждам единствено гора от ръце и евентуално някой щръкнал косъм на музикантите на сцената. Ако са плешиви – край. :) Замисляла съм се дори да си нося сгъваемо столче и да се качвам на него. Затова в последните години си стоя кротко на трибуните, дори с риск да съм по-назад и да виждам по-малко.

Толкова дълго въведение, за да ви споделя, че искам да си купя 2 неща специално за концерти:

1. бинокъл – малък, колкото за дамска чанта и да „вижда“ поне 20-25 м напред,

и 2. фотоапарат:
– колкото се може по-малък, за да не буди съмнение при проверката на входа
– задължително да има добър стабилизатор
– да прави добри клипчета
– да работи с обикновени батерии
– да е тих; много ме кефи това щракване на моя Пентаксо, но доста стряска хората наоколо;
– да има повече възможности за ръчни настройки (скорост, бленда, баланс на бялото)

Да, даа, знам, че искам много. Ако може да е с възможностите на огледално-рефлексен фотоапарат, но да е голям колкото кутия цигари.

И все пак… така… няма ли нещо оптимално, но по възможност да не струва хиляди лъвове? :)

9 Responses

 1. molif

  Анче, за бинокъл не знам (освен че в кодак на Славейков има прилично разнообразие от модели), но за малките фотоапарати съм сигурна, че звукът при снимане може да се изключва. :-)

 2. Loshia

  На dpreview.com има доста интересни сравнителни статии. Погледни и потърси за „group test“ на тази страница:

  http://www.dpreview.com/reviews/

  Надявам се да ти помогне в избора :)

 3. Евгени

  Препоръчаните горе модели са добър избор за компактно апаратче, но за твоя случай, като гледам, нарушават условието за обикновените батерии, което може и да го преживееш евентуално. Има и друго – щом е специално за концерти и си на трибуните, правенето на добро клипче би трябвало да е с възможност поне за цифров зуум в мууви режима, а тези май нямат (както и повечето модели). То по принцип и не винаги се намира инфо за тази опция по ревютата и спецификациите, така че каквото и да пише, най-добре да пробваш на място в магазина. Освен ако нямаш втори оператор отпред в погото да снима близките планове с камера 2 и да монтирате после :))

 4. Boyko Blagoev

  Препоръчвам Canon IXUS. Моят е стар модел, по-добре разгледай новите. Панасоник са много бавни. Канонът снима много бързо, тих е, има стабилизатор, зуум в клипче, прави хубави (макар и големи) клипове, компактен е, има тук-таме някоя настройка колкото да не е тоталната сапунерка. И батерията издържа адски много – това с обикновените батерии го забрави.

 5. yovko

  Искаш камера мечта – фотографската индустрия обаче не би искала да се самоубие след като я произведе ;-) А пък и някои неща трудно се съвместяват по принцип – SLR-ите и тютюнопушенето ;-) … но можеш да хвърлиш едно око на Nikon P6000 (говори се, че скоро ще има P7000 ако ти се чака), Canon G10 или Panasonic G1 – но по едно или друго не отговарят на всичките ти искания…

 6. An

  Благодаря на всички за препоръките! Вероятно, както стана с лаптопа, ще си взема нещо съвсем 10-то, което няма да отговаря на първоначалните ми „изисквания“, но ще му дам име и ще го ползвам с радост. И ще се похваля! :)

  @ Евгени: Всъщност никога не съм внасяла апарат на концерт, защото винаги съм предпочитала да изживявам на 100% самия концерт, отколкото да се правя на фотограф или оператор. А и следвам принципа „винаги може да се намери в Гугъл/Ютуб по-добри“. Така че ако наистина тръгна да щракам на концерти, то ще е по-скоро от сантимент, но все пак не ми се ще дотам да ме дразни лошото качество, че да не искам да ги поглеждам след това. :)

  @ Бойко: Да се обаждаш по-често! А всъщност завърна ли се ти в бащината къща? :)

  @ Йовко: Знам, че искам много, но не пречи човек да си помечтае, нали? :) Пък и… преди 10 години кой е предполагал, че ще има мобилен телефон с камера, mp3, радио и още 1000 наблъскани щуротии? Едва ли частно някоя от тези индустрии е фалирала от това…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.