Ха Ной

Ха Ной е столицата на Виет Нам. Красив, романтичен и старомоден град, със своите тесни занаятчийски улички, които все още носят кокетните имена като Бамбук, Вар, Хартия, Захар, Памук, Гребен, Риба, от времето когато на тези улици се произвеждали и продавали само продуктите, за които подсказват имената им.

10.1

8.2

9.1

С пръснатите по целия град 16 езера, най-известното от които е Хо Хоан Кием (Hồ Hoàng Kiếm) или Хо Гъам (Hồ Gươm). Храмът на костенурката, намиращ се в средата на езерото, се е превърнал в символ на Ха Ной. Легендата разказва за хилядогодишна костенурка, която живее в езерото, спасила живота на един цар като му подарила вълшебен меч. И царят в знак на благодарност наредил да се построи храм в средата на езерото, в който костенурката да живее в мир. И до ден днешен достъпът до храма е забранен за туристи.

3.8

6.5

7.5

8.3

9.2

4.5

5.6

С първия университет Ван Миеу Куок Тъ Зам (Văn Miếu Quốc Tử Giám), построен през 1070 г. от династията Хонг Тъ. Първоначално в университета са били допускани само князе и благородници, но по-късно обикновени граждани също можели да получат тук своето образование. Основно са изучавали поезия, проза и философия – все предмети, изискващи спокойна и вдъхновяваща среда. Именно затова когато за пръв път прекрачи прага на Ван Миеу, човек има чувството че се намира в райска градина – огромни вековни дървета, зелени храсти, езера с водни лилии украсяват обширното открито пространство, обградено от високи каменни стени.

15.0

14.0

13.0

12.1

10.2

11.1

Имената на успешно завършилите 10-годишното обучение в този университет биват увековечени върху каменни плочи, изписани на ръка.
16.0
17.0
18

Не пишете, драскайте, стъпвайте, сядайте на докторските плочи

19.0

Сред цялата глъч от групи туристи и ученици, този човек беше единственият, който използваше мястото по предназначение…

Ако искате да опознаете обстойно Ха Ной, има чудесна организирана обиколка за 1 ден с автобус и професионален екскурзовод, от която аз не се възползвах. Така и не намерих къде е първоначалната спирка. :)