Direct Marketing

Това са разносни търговци, които обикалят града със своята стока на рамене или пък натоварена на велосипед. Нямат конкретно търговско място и съответно не плащат наем за такова. Не са регистрирани като търговци, не издават касови бележки, не подават годишни данъчни декларации, не плащат пенсионни и здравни осигуровки. Тези, които продават храна, не ги преследват инспекторите на ХЕИ. Това не е хубаво, ще кажете, и аз ще се съглася. Но тези пъстроцветни щъкащи продавачи са част от чара и екзотиката на това място.

1.3

Често можете да видите рано сутрин по улиците на Ха Ной такава жена, понесла своите кошници с варени пачи яйца и гарнитурите към тях. И ако ви се яде точно това на закуска, можете просто да извикате: „Яйца, моля!“ [„Trứng vịt lợn ơi“], и тя ще дойде при вас, ще извади като фокусник отнякъде малки столчета и ще ви приготви закуската директно на тротоара. Хората там нямат никакво притеснение да се хранят сред шума и прахта.

7.1

Стоките на тези търговци са най-разнообразни. От бельо, хавлиени кърпи, чорапи,…

2.4

… кокосови орехи, които цепят на място, търпеливо изчакват да изпиете сока, за да разполовят кокоса, дават ви лъжичка да изгребете вътрешността, след което грижливо прибират отпадъците, оправят сметката и продължават своя път,…
P1020385
… дребни сладки,…
P1020359
… всякакви плодове, в случая виетнамски ябълки, големи колкото джанки,…
P1020011
… портокали, които само изглеждат зелени, но са много сладки и сочни,…
P1020075
… един много сладък плод hồng xiêm, който на английски се казва sapodilla…
P1020096
… сладки картофи, които са червени,…
P1020071
… цветя,…
P1020103
P1020099
P1020101
P1020100
… печени калмари,…
P1020395

… варена царевица.

P1020423

Също и всякакви пластмасови легени, канички, тубички, кутийки и съдове за бита; сапуни, шампоани, прахове за пране и всякакви препарати; меса и сурови яйца; зеле, марули, домати, магданоз, пресен лук и каквито зеленчуци се сетите; дини! – как съжалявам, че не можах да заснема една дребна женица, която беше нарамила по 7 дини от двете страни – общото им тегло вероятно доближаваше нейното собствено!

Това е раят на зеленчуците и най-вече плодовете. Един месец няма да ви стигне да вкусите от всички, ако всеки ден опитвате по три плода. Непременно потърсете jackfruit – един страхотно ароматен, сладък и вкусен плод. Дори да не му е сезона, който е през лятото, можете да го намерите при разносните продавачи по старите занаятчийски улици на Ха Ной. Или пък в Сай Гон, където е вечно лято.

Една от причините да си наема рикша за обиколка беше, че на нея изглеждах като турист и можех спокойно да снимам, без търговците да ме гонят и гледат лошо. Не знам защо така се притесняват да ги снимат. Трябва наистина да благодаря на моя приятел рикшаджията за неговото мълчаливо разбиране и съдействие. :)