За валутата, култа към личността и свободата

Стреснати от многобройните нули на виетнамската валута, ме помолиха да уточня курса на донга спрямо щатския долар. Пословичният ми мързел намери по-лесен начин за пресмятане, като елиминира посредника в уравнението VND -> USD -> BGL: просто трябва да се съкратят 4 нули от виетнамската валута.

Пример: 1 000 VND = 0,10 BGL

За тези, които държат на точността: 1 USD = 15 955 VND според Виетнамската Народна Банка.

Добавено на 06 май 2014 г.: Информацията за курса е стара (от преди повече от 8 години, колкото и да не ми се вярва). Моля да не разчитате на нея при планиране на пътуване до Виет Нам. За по-актуален курс, използвайте този калкулатор.

5.1

6.0

Лесно е да си милионер във Виет Нам! :)

Сигурно забелязахте, че от всяка банкнота ни гледа Чичо Хо. За незапознатите ще уточня, че Хо Чи Мин за виетнамците е като Мао Дзе Дун за китайците и Фидел Кастро за кубинците. Култът към неговата личност е съвсем искрен дори днес, 37 години след смъртта му. Неговите завети още се изучават от най-малките в училище. Негов бюст или портрет ще срещнете във всяко държавно учреждение, а мавзолеят е най-поддържаното и чисто място в Ха Ной. Прекрасно кътче за нощни летни разходки!

2.1

Виет Нам следва китайския модел на държавно управление – свободна пазарна икономика и социализъм. Партията ни води, Партията ни управлява. Държавата държи монопола над всички големи предприятия, както и всички медии. Няма частни телевизии, радиа и вестници. Цензура тегне и върху Интернета, макар да не мога да си представя как става това – да се произнесат по-разбиращите. По магистралите можете да видите много чаровни агитационни плакати, които гласят: „В името на просперитета на страната нека всеки селянин на (въпросната област) се стреми да произведе повече каучук (примерно)„, „Данъците са единственият източник на средства за построяване на по-добри пътища за родината“ или „В името на благосъстоянието на родината нека всяко семейство се спре на едно, максимум две деца!“. На последния са изобразени видимо преливащи от щастие татко, качил на раменете си малко дете и майка, нежно прегърнала пеленаче.

За съжаление точно тези плакати не можах да заснема, но пък имам други, обявяващи поредния конгрес на Партията.

7

8

По улиците пък може да видите червени транспаранти, опънати през половин километър, с големи бели букви съветват „да стимулирате майките да кърмят бебетата си, защото няма нищо по-хубаво от майчиното мляко“.

Няма лошо, но аз не обичам да ми промиват мозъка. Достатъчни са ми рекламите по телевизията.

Сърп, чук и белите гълъби на мира…

6.1

9

(Вметка: въпреки световната си слава, червените фенери не са нищо повече от новогодишна украса)

Но… Както се казва: If it makes them happy, it can’t be that bad…

Факт е обаче, че там престъпността е похвално ниска. Като изключим дребните кражби – да ти отмъкнат портфейла от пазарската чанта или да ти задигнат чехлите, оставени пред вратата. Обикновено виновниците са закъсали наркомани. Но това става рядко, защото другарите милиционери дебнат от всеки ъгъл. За доказан случай на наркомания те затварят в клиника. За притежание на 100 гр хероин те грози смъртна присъда. Ред и дисциплина. Изнасилванията и убийствата са единични случаи.

Престъпността е на по-висше ниво – политиците и държавните служители до последната си жива тъкан са безнаказано корумпирани. Въпреки че преди години имаше 2 случая на хванати в корупция политици, които бяха осъдени и екзекутирани по спешната процедура… Но те са по-скоро изключение.

Държавната служба все още е предпочитана и считана за престижна. Бях изумена, когато братовчед ми – човек с десетки тапии по себе си, изкарващ по 5 000 $ месечно (повярвайте ми, тази сума е космическа за Виет Нам) като програмист за американска фирма, се отказа от всичко и отиде на държавна работа срещу заплата от 50 $. Една месечна сметка за ток. Единственото ми обяснение е, че той никак не разчита на законната си заплата.

Каквото и да ми говорят обаче за човешки права, свобода на словото, свобода на избора…, може би свободата не трябва да се раздава на безценица като при пролетна разпродажба, защото не всеки може да я оцени. Има хора, които се чудят къде да я дянат…

… Но това е толкова обширна и многостранна тема, че ме мързи да споря. Ще се съглася най-малодушно с всяко инакво мнение. :)