Наръчник за туриста

Вероятно има добри екскурзии до Виет Нам, организирани в България. Потърсете и ако не намерите, драснете ми един мейл – може пък да реша да нахлуя в туристическия бизнес! :)

Във всеки случай такива екскурзии с професионални гидове във Виет Нам има в изобилие. От вас се иска само да стигнете дотам и те ще ви посрещнат и настанят, ще разграфят престоя ви в страната по дни, часове и минути, ще ви раздадат по една шапка в оранжево или друг ярък цвят, за да ви намират по-лесно в тълпата, в случай че се заблудите и се отделите от стадото. И естествено – ще си заплатите за това обслужване.

Аз имам следните житейски стремежи – да се изразявам с по-малко думи, да плувам с по-малко пръски и да ползвам по-малко посредници. :)

За съжаление не мога да ви препоръчам хотели – когато ходя там не ползвам такива, защото имам връзки, предимно роднински. :) Но да приемем, че сте намерили къде да отседнете с малко ровене в интернет или този сайт и вече сте на ханойското летище Nội Bài. Разстоянието до града не е никак малко – над 30 км, и можете да избирате между два варианта за придвижване – с такси или с автобус.

Както и в България, още преди да сте излезли от летището, услужливи таксиджии ще ви приканват да ви извозят до града. И за да не бъдете наистина извозени, задължително уточнете цената на цялото пътуване преди да се качите на колите им. Имайте наум, че обичайната сума за тази услуга е 200 000 донга, което грубо възлиза на 20 български лева. Разбира се, те ще приемат вашите долари на драго сърце, но е хубаво да се запасите с малко местна валута чрез обменното бюро на летището.

Автобусът е другият значително по-евтин и сравнително удобен вариант, ако багажът ви е скромен за 20-те дни престой. Номер 7 ще ви откара само срещу 3 000 донга, т. е. 0,30 лв.

Добавено на 06 май 2014 г.: Информацията за цените е стара (от преди повече от 8 години, колкото и да не ми се вярва). Моля да не разчитате на нея при планиране на пътуване до Виет Нам. Пишете ми за по-актуална информация. Каквото знам, ще споделя.

Навлизайки в града, освен с климата и часовата разлика трябва да свикнете и с шума, прахта и огромните тълпи от хора на мотори, мотопеди и велосипеди, които се изпреварват и заобикалят без никакъв ред и ползват клаксона по-често от педала на газта. В пиковите часове улиците на Ха Ной изглеждат по ето такъв начин:

2.0

1.0

Местните разделят туристите на два типа: 1. споменатите вече ходещи оранжеви шапки и 2. т. нар. tây ba-lô, което в буквален превод означава западняк с раница. Българският вариант на тази дума е изпадняк. :) Успях да издебна трима от тях, докато обядваха на един тротоар в Сай Гон.

4

Да бъдете представители на втория тип има едно прекрасно преимущество – търговците не ви дърпат за ръкавите да разгледате техните стоки, а таксиджиите xe ôm, за които ще ви разкажа малко по-късно, не ви одират с тройна тарифа. Местните просто знаят, че от един tây ba-lô не могат да изкрънкат много. :)

… следва още…

2 Responses

  1. Anonymous

    Здравей :) много бих се радвала да се запознаем!Научавам много неща които винаги съм искала да знам за Виет Нам от твоя прекрасен блог,защото баща ми е виетнамец.Радвам се,че има хора като тен!!!