Придвижването из града

Ако сте търсачи на силни усещания, можете да се възползвате от услугата rent-a-(motor-)bike. Аз от две години шофирам всеки ден в София, но там не посмях нито веднъж да подкарам мотор.

Потокът от хора залива улиците от 6 сутринта и не секва до 9 вечерта. Понятие като толерантност на пътя е чуждо за местните хора – всеки всекиго изпреварва и прави резки завои когато му скимне.

Пресичайте внимателно и само на светофари. В случай че някой се засили към вас с мотор, не се паникьосвайте, а спрете на едно място – той няма да намали скоростта заради вас, но ловко ще ви заобиколи.

3.1

Автобусът е най-културното и евтино транспортно средство. Билетът струва скромните 3 000 донга за едно пътуване, закупува се директно от контрольора и не се дупчи. Всички автобуси са снабдени с климатици. Седнали удобно на седалките можете спокойно да разглеждате града, без да ви застига дъжда, вятъра, шума и прахта.

Трябва обаче да свикнете с някои странности:
– качването на автобуса става само през първата врата при шофьора,
– предвид горното трябва да застанете в началото на спирката в бойна готовност да се качите на секундата, когато автобусът спре; не се учудвайте, ако хората ви блъскат и гледат раздразнено на вашата мудност – ако не се бърза, шофьорът най-безцеремонно може да затвори вратата и да ви остави със зейнала уста на пътя,
– слизането се извършва само през втората врата, като трябва предварително да застанете на изхода и да натиснете един червен звънец; в противен случай автобусът може и да пропусне вашата спирка.

Карта на автобусните линии можете да закупите от всяка книжарница срещу броени 3 000 донга.

Следват любимите ми „таксиджии на мотори“ xe ôm [се ом]. В буквален превод xe означава превозно средство, а ôm – прегръщам. Идва от това, че трябва да прегърнете въпросния таксиджия, за да не изпаднете от мотора. :)

5

4.0

Въпреки досадната необходимост да се пазарите всеки път, това е най-бързият начин да се придвижите от едно място до друго. Вместо да се взирате в картата и да търсите спирки на автобуси, можете да откриете xe ôm на всяко кръстовище, седнали кротко на своите мотори с шарещи в тълпата очи. Нямат табели или други отличителни белези, затова изчакайте да ви фиксират и подканят с ръка, за да не попаднете в неловката ситуация да се устремите към някой младеж, който просто си чака приятелката на улицата. :)

Най-добрата цена, която постигнах с упорство и умели преговори, беше 10 000 донга /сиреч 1 лв/ за разстояние от 3 км. Ще ви стисна ръката и почерпя с бира, ако успеете да смъкнете под тази цена! :)

На xe ôm може да се качи само един човек. Законът забранява возенето на трима души на мотор, освен ако единият не е дете под 14 г., така че ако сте четирима, най-изгодно ще е не да наемете 4 бр. xe ôm, а такси – те поне са с ясни фиксирани тарифи за рамките на града.

На последно място са така екзотичните рикши.

6

Въпреки чаровната автентичност и особена тръпка, придвижването с тях е мудно, неудобно и струва скъпо, затова се ползват главно за забавление на чужденците. Някои хотели включват това удоволствие в своя пакет услуги, затова често може да видите наредени на опашка еднакво боядисани рикши с логото на дадения хотел на козирката.

5.0

Помислиха ме за корейка, когато наех една рикша за обиколка из старите занаятчийски улици на Ха Ной. Ухиленият рикшаджия се съгласи да ме обслужи срещу 20 000 донга за 20 минути, след дълги увещания от моя страна, че не съм чужденка, нито завърнала се в родината емигрантка (последното си беше лъжа, ама нали…). Все пак той не ми повярва съвсем и през цялото време разпитваше откъде съм и какво правя на неговата рикша. Хрумна ми идиотското обяснение, че съм фотограф към едно списание в друг град. С наивността на неук човек той прие, че скромният ми Panasonic DMS-LS1 е професионален и с готовност, без дори да го моля, намаляваше всеки път, когато насочех апарата към някой обект. :)

Добавено на 06 май 2014 г.: Информацията за цените е стара (от преди повече от 8 години, колкото и да не ми се вярва). Моля да не разчитате на нея при планиране на пътуване до Виет Нам. Пишете ми за по-актуална информация. Каквото знам, ще споделя.