Моя страна, мой Виет Нам*

* практика е не само в България, но и по целия свят Виет Нам, Ха Ной, Сай Гон да се изписват слято, а не е правилно; това е все едно да слеем Пуерторико, Нюйорк и Саудитскаарабия…

1

Родена съм в Ха Ной и съм живяла там първите 5 години от живота си. Използвам това време, защото нямам много спомени от този период. И двамата ми родители са виетнамци, но твърде дълго време съм прекарала в България, за да се нарека 100%-ова виетнамка. Но мисля не е нужно да се удрям в гърдите и да нося тениска Proud to be…, за да обичам родната си страна.

Следва моят опит за пътепис, или по-скоро пътеводител, защото пожелавам на всекиго поне веднъж да посети това красиво далечно кътче.

До Виет Нам се стига със самолет. Уточнявам, защото са ме питали дали може с влак. Може, и с колело и балон може, но това ще е по-скоро околосветско пътешествие, не пътуване. :)

Добавено на 06 май 2014 г.: Информацията е стара (от преди повече от 8 години, колкото и да не ми се вярва). Моля да не разчитате на нея при планиране на пътуване до Виет Нам. Пишете ми за по-актуална информация. Каквото знам, ще споделя.

Колкото и абсурдно да звучи, най-удачният вариант е през Париж. Нещо като да тръгнеш от Пловдив за Варна, минавайки през София. :) Air France предлагат добри условия за пътуване с минимални прекачвания и сносно обслужване. И най-ниските цени на билетите – учудващо, но факт. Други варианти има – например с Аэрофлот (моля ви, недейте) до Москва, оттам до Банкок или Пекин и оттам с някоя неясна авиокомпания до Ха Ной.

Двупосочен билет от Air France възлиза към 800 евро, ако си го заявите месеци по-рано, с фиксирана дата на връщане в рамките на един месец. Така или иначе няма да ви дадат виза за Виет Нам за повече от 20 дни. Доколкото ми е известно, процедурата за добиване на виза е максимално улеснена – трябва само да броите 50 долара на Посолството на СР Виетнам в България.

В Париж трябва да се чака към 20 (два-де-сет!) часа за полета до Ха Ной, но Air France ви осигурява безплатна нощувка с обилна закуска в доста приличен хотел. Понеже не съм българска гражданка, трябваше да се охарча с 30 евро за транзитна виза, нищо че хотелът се намира в района на летището. Но пред алтернативата да прекарам въпросните часове през нощта на парижкото летище, това беше незначителен кусур.

Въпреки нечовешки дългото пътуване от Париж до Ха Ной (13 часа!), Air France са се погрижили за удобството и забавлението на своите пътници. Пред всяка седалка има екран, на който можете да видите къде се намира самолетът в момента, с каква скорост и на каква височина лети, каква е температурата навън, колко сте изминали и колко ви остава.

3

2

Освен това има игри – елементарни, но интересни за типичен негеймър като мен – превъртях ги всичките за общо 26-те часа отиване и връщане. :)) Има пресно новички филми, които още не бяха излезли по кината в България. Месец по-късно някои от тях бяха наградени с Оскар. Има и музика, безплатни слушалки, ленти за очи, тампони за уши… Храната е гадна, както всяка храна в самолет.

Когато стъпих на ханойското летище беше 7 сутринта на 1-ви февруари и големият термометър с надпис Welcome на пътя към града показваше 23 градуса. Над нулата. В София по това време беше 23 градуса под нулата. Попитах леля ми дали винаги е така топло в началото на февруари и тя ме успокои: „Не, не.. Миналата седмица беше много студено, 15-16 градуса!“ :) Тази рязка промяна заедно със сериозната часова разлика (5+ часа) се отразяват зле на организма. Трябваше ми седмица, за да се адаптирам.

През което и време на годината да заминете за Виет Нам, винаги ще се сблъскате с този проблем. Аз ви препоръчвам това да НЕ става през лятото (от средата на май до края на август). 40-градусова жега и 99% влажност се понасят мъчно дори от самите виетнамци. Тръгнете с малко дрехи, само най-необходимите, защото там можете да си обновите целия гардероб за жълти стотинки, стига да знаете откъде и как да се пазарите. Хубаво е да отидете с някой местен, защото, вероятно както навсякъде по света, наивните туристи лесно стават жертви на безскрупулни търговци.

… очаквайте продължение… :))